Duitse woningbouw: historisch laag sentiment

20 februari 2024

Het sentiment onder ondernemers in de Duitse woningbouw is op een historisch dieptepunt beland, zo meldt het recente onderzoek van het Ifo. Zowel de index voor het ondernemingsklimaat als de vooruitzichten zijn fors gedaald, waarbij het vertrouwen van ondernemers nog nooit zo laag is geweest.

Nog steeds discussie over woningbouw in de Gnephoekpolder bij Alphen ad RijnSomber vooruitzicht en aanhoudende uitdagingen

Ifo-onderzoeker Klaus Wohlrabe benadrukt de sombere vooruitzichten voor de komende maanden. De woningbouwsector kampt met een dubbele klap van een gebrek aan nieuwe opdrachten en voortdurende annuleringen van projecten, wat het herstel bemoeilijkt.

Voortdurende uitdagingen in de sector

Hoewel het aantal klachten over een gebrek aan orders en geannuleerde projecten iets is afgenomen ten opzichte van december, is er volgens Wohlrabe nog geen sprake van een positieve trendbreuk. De zware omstandigheden in de sector blijven grotendeels onveranderd, waardoor ondernemers weinig hoopvol zijn over de toekomst.

Scherpe daling van woningprijzen en commercieel vastgoed

Het rapport van de Verband Deutscher Pfandbriefbanken (VDP) bevestigt de neerwaartse druk op woningprijzen in Duitsland, ondanks de krapte op de woningmarkt in grote steden. Bovendien heeft het commerciële vastgoed in Duitsland vorig jaar de scherpste prijsdaling ooit ervaren, aldus het VDP-rapport.

Bron: fd.nl