Drama met ingestorte flat in Florida als gevolg van slecht onderhoud

20 juli 2021

De schok was groot toen eind juni 2021 in flat in Florida was ingestort. Direct na de ramp werden al doden geborgen. Toen de hoop nog overlevenden te vinden was opgegeven werden de restanten van de flat gecontroleerd met dynamiet neergehaald. Maar hoe kon het zo ver komen dat de flat van het ene op het andere moment instortte? Deskundigen zijn het erover eens dat achterstallig onderhoud één van de hoofdoorzaken is geweest.

Barsten in het beton

Nader onderzoek moet aan het licht brengen hoe het kon gebeuren dat de flat in Surfside, een kustplaats in Florida, is ingestort. Vooruitlopend op de conclusies van dit onderzoek wordt aangenomen dat de barsten in het beton hier mogelijk de oorzaak van zijn. Ook liep de parkeergarage, die onder de flat was gebouwd, regelmatig onder water. Dat er geen onderhoud werd gepleegd kwam doordat niemand hier de verantwoordelijkheid voor wilde nemen. Dit gold niet alleen voor het flatgebouw dat nu is ingestort, maar voor nog veel meer vergelijkbare flats langs de kust van Florida. De autoriteiten eisen dat de flats worden aangepast om ze bestand te maken tegen de stijgende zeespiegel. De bewoners, voornamelijk gepensioneerden met een niet al te hoog inkomen, kunnen de kosten hiervoor niet dragen.

Drama met ingestorte flat in Florida als gevolg van slecht onderhoud

Nieuwbouw is de beste optie

Deskundigen zijn van mening dat de beste oplossing is om de bestaande flats te slopen en hier nieuwbouw voor in de plaats te zetten. Nieuwbouw zal echter verstrekkende gevolgen hebben. Die is namelijk niet te betalen voor mensen met een gemiddeld inkomen. Wonen aan de kust van Florida is dan alleen nog weggelegd voor miljonairs, of zelfs multimiljonairs. Veel van de werkenden in Florida kan zich nu al geen woning meer veroorloven, alleen in de regio New York zijn de problemen op de huizenmarkt nog groter. Florida is één van de staten die nu al duidelijk de gevolgen ondervindt van de klimaatverandering. De stijgende zeespiegel en de tropische stormen die Florida regelmatig treffen laten hun sporen na. De huizen die er nu staan, zijn gebouwd op poreuze kalksteen.

Fors hogere kosten voor bewoners

Een inventarisatie leert dat minstens 79 panden langs de kust van Florida moeten worden gesloopt of gerenoveerd om ze te wapenen tegen hetzelfde lot als e flat in Surfside. Hiervoor is bij lange na niet genoeg geld in kas bij de verenigingen van eigenaren. Dat betekent dat de bijdragen van de bewoners fors omhoog moeten. De tienduizenden of zelfs honderdduizenden dollars die dat gaat kosten hebben de meesten niet beschikbaar. De prijzen voor appartementen zijn flink gekelderd nadat de flat instortte. Dat betekent dat de bewoners niet weg kunnen, omdat ze dan bij verkoop met een forse schuld achterblijven.

Bron: Het Financieele Dagblad