CBS: Prijs voor een koophuis opnieuw fors omhoog

1 mei 2022

De huizenprijs is ook in maart 2022 weer fors gestegen. Voor een koopwoning moest gemiddeld 19,5% meer worden betaald dan in maart 2021. Dit blijkt uit cijfers die worden gepubliceerd door het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Makelaarsvereniging NVM meldde eerder in april 2022 dat de huizenprijzen licht waren gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Maar uit de CBS cijfers blijkt dit nog niet. Het is niet vreemd dat het CBS en het Kadaster nog geen lagere huizenprijzen vermelden. Er wordt namelijk een ander meetmoment gebruikt.

CBS Prijs voor een koophuis opnieuw fors omhoog

Sleuteloverdracht versus ondertekenen koopcontract

De cijfers van de NVM zijn gebaseerd op de huizenprijs bij het tekenen van het koopcontract. Het CBS en Kadaster geven de cijfers op het moment van de sleuteloverdracht bij de notaris. Soms zit daar een lange periode tussen, bijvoorbeeld bij een nieuwbouwwoning of bij de koop van een bestaand huis waarbij met de huidige bewoner een later moment van overdracht is overeengekomen omdat die bijvoorbeeld zelf ook nog moet verhuizen. In de komende maanden moet blijken of de lichte stagnatie in de prijzen ook in de cijfers van het CBS naar voren komt.

Een huis werd 7.000 euro duurder

De gemiddelde prijs voor een koopwoning lag in februari 2022 op 419.000 euro. In maart was dat gemiddelde opgelopen naar 426.000 euro. Deskundigen houden er rekening mee dat de stijging van de huizenprijzen gaat afvlakken. Van een prijsdaling durft nog niemand te spreken. Maar feit is dat huizen op een gegeven moment zo duur worden dat niemand zich nog een huis kan veroorloven. Daar komt bij dat de hypotheekrente oploopt waardoor kopers minder geld kunnen lenen.

Bron: Het Financieele Dagblad