CBS: Nederlandse bevolking groeit de komende 15 jaar tot boven de 18 miljoen

23 september 2019

De bevolkingsgroei van Nederland blijft in stand. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voorspelt dat we rond 2035 ruim 18 miljoen inwoners hebben in ons land. De groei concentreert zich vooral in de grote steden en de plaatsen die daar direct aan grenzen. In andere delen van het land zal de bevolking juist krimpen.

Krimp en vergrijzing in delen van Nederland

Steeds meer mensen trekken naar ‘de stad’. Dat heeft grote gevolgen voor de bevolkingsgroei in bepaalde delen van het land. Aan de grenzen van Nederland, zoals in de provincies Zeeland, Limburg, Drenthe en Overijssel zal de bevolking krimpen. En niet alleen is er sprake van krimp, de bevolking vergrijst hier ook nog eens harder omdat vooral jongeren naar de steden vertrekken.

CBS Nederlandse bevolking groeit de komende 15 jaar tot boven de 18 miljoen

Meeste groei in de 4 grote steden

De meeste bevolkingsgroei voorspelt het CBS in de 4 grote steden. Amsterdam en Utrecht zullen naar verwachting met 20% groeien. De groei in Den Haag en Rotterdam komt uit op 15%. Rond 2035 zal Amsterdam naar verwachting als eerste stad in Nederland meer dan 1 miljoen inwoners hebben. Daar staat tegenover dat vooral dorpen krimpen. In de provincie Groningen, dat vooral te kampen heeft met de problematiek vanwege de aardbevingen als gevolg van de gaswinning, wordt een voor sommige plaatsen een krimp van 10% voorspeld.

Bron: NRC Next