De bouwsector is positief over de winstverwachting maar meer projecten worden uitgesteld

27 september 2022

Het gaat nog steeds goed in de bouwsector. Bedrijven zijn positief over de winstverwachting voor de resterende maanden van 2022. Dit blijkt uit de Bouwmonitor over augustus 2022, uitgevoerd door USP en Cobouw. De groei binnen de sector bedroeg 3,3% ten opzichte van augustus 2021. Aannemers noteerden een winst van 3%. Daar staat tegenover dat er wel groeiende zorgen zijn over de economische situatie in Nederland. De fors gestegen energielasten en de torenhoge inflatie spelen daarbij een belangrijke rol.

De bouwsector is positief over de winstverwachting maar meer projecten worden uitgesteld

Ruim 9 maanden werkvoorraad

Gemiddeld hebben bedrijven in de bouwsector een werkvoorraad van 9,7 maanden. Het gaat dan niet alleen om aannemers maar ook om ontwerpers en onderaannemers. De verdeling van bedrijven bij wie de werkvoorraad steeg, daalde of ongeveer gelijk bleef ligt ongeveer op een derde. Wat wel een zorgwekkende ontwikkeling is dat het aantal uitgestelde projecten stijgt. Het gemiddelde aantal uitgestelde projecten bedroeg in augustus 2022 rond de 13 procent. Dit heeft onder andere te maken met leveringsproblemen van bouwmaterialen. Ruim een derde, 36% van de bedrijven, had last van productieverlies omdat materialen niet tijdig worden geleverd. Dit heeft uiteraard een negatieve invloed op de winstverwachting, zij het dat dit verlies nu nog beperkt is tot slechts 5%.

Tekort aan arbeidskrachten

Naast leveringsproblemen van materialen noemen ook veel bedrijven het tekort aan personeel als oorzaak voor het moeten uitstellen van bouwprojecten. Gelukkig daalde het ziekteverzuim onder bouwpersoneel fors in augustus. Of de sector vanaf het najaar te maken krijgt met meer ziekteverzuim als gevolg van een opleving van het aantal coronabesmettingen blijft uiteraard onzeker.

Bron: Cobouw