Bouwers kunnen geld verdienen door hergebruik van oud beton

18 november 2019

Een bedrijf in Zaandam heeft een gat in de markt ontdekt. De firma legt zich namelijk toe op het recyclen van beton. Mits op de juiste manier bewaard en verwerkt kan dit namelijk geld opleveren. Het bedrijf heeft een machine ontwikkeld die de brokken beton terugbrengt tot wat het was: zand, cement en grind. Tot nu werd altijd gedacht dat dit niet mogelijk was. Beton was als het koken van een ei: eenmaal gekookt kan het ei nooit meer worden zoals het was. Maar niets blijkt minder waar.

12 miljoen kilo oud beton om te recyclen

Jaarlijks worden er vele gebouwen gesloopt. Kantoren, fabrieken, scholen en huizen. Daar komt aardig wat beton van af, jaarlijks gemiddeld 12 miljoen kilo. Dat moet eigenlijk allemaal worden vernietigd en dat is natuurlijk zonde en past niet in de huidige tijd van hergebruik uit milieuoogpunt. Het maken van beton veroorzaakt zo’n 8% van de uitstoot van CO2 en daarom is het zeker de moeite waard om de mogelijkheden voor hergebruik te onderzoeken.

Bouwers kunnen geld verdienen door hergebruik van oud beton

Betonrecycling staat nog in de kinderschoenen

Het recyclen van beton gaat nog niet voorspoedig. De machine in Zaandam staat nog regelmatig stil omdat er een probleem is opgetreden. Ook vergelijkbare projecten elders in Nederland draaien nog niet voorspoedig. Maar desondanks zien de ontwikkelingen voor het recyclen van beton er zeker hoopvol uit en bieden ze mogelijkheden om oud beton in de toekomst beter te kunnen hergebruiken dan alleen als onderlaag voor nieuwe wegen.

Bron: Het Financieele Dagblad