Bouwer Heijmans: minder belangstelling voor duurdere nieuwbouwwoningen

22 november 2022

De inflatie en de snel stijgende rente hebben gevolgen voor de woningmarkt. Bouwbedrijf Heijmans meldt dat er minder interesse is voor duurdere nieuwbouwwoningen vanaf een verkoopprijs van zo’n 450.000 euro. Heijmans gaf een update over de te verwachten cijfers naar aanleiding van de resultaten in het derde kwartaal van 2022. Daaruit blijkt dat de winstverwachting nog wel ongeveer gelijk ligt, ook voor 2023. Maar er is sprake van een duidelijke stagnatie op de markt voor duurdere woningen.

Aandeel Heijmans onderuit

De aankondiging van Heijmans kwam op een ongelukkig moment. Vrijwel tegelijk werd bekend dat de Raad van State een streep zet door de stikstofvrijstelling voor nieuwbouwprojecten. Hierdoor komen projecten van de bouwer voor nieuwbouwhuizen mogelijk stil te liggen of wordt de start ervan noodgedwongen uitgesteld. Ook bouwbedrijf BAM, het tweede bouwbedrijf op de Amsterdamse beurs, ging na het bekend worden van de uitspraak van de Raad van State fors onderuit. Het aandeel leed een verlies van 7,7%; Heijmans leverde bijna 10% in.

Bouwer Heijmans minder belangstelling voor duurdere nieuwbouwwoningen

Indexeringsafspraken

CEO Ton Hillen van Heijmans licht toe bij de kwartaalcijfers dat het bedrijf genoodzaakt is om indexeringsafspraken te maken met opdrachtgevers. De prijzen voor bouwmaterialen stijgen nog steeds. Mede dankzij deze afspraken weet het bedrijf de winstverwachting op peil te houden. Er zijn geen grote zorgen omdat Heijmans naast nieuwbouwwoningen ook andere takken heeft. Daar zijn de vooruitzichten vooralsnog niet ongunstig, zo blijkt uit de toelichting. Cijfers geeft het bedrijf niet bij een kwartaalupdate. Maar de verwachting is dat de winstmarges ook in 2023 binnen de nu gestelde marges zullen uitkomen.

Bron: Het Financieele Dagblad