Wat betekent thuiswerken voor de vastgoedmarkt voor kantoorruimte?

1 september 2020

Nu steeds meer mensen thuiswerken en dit voor een deel van hen wellicht voorgoed geldt, heeft dat grote gevolgen voor de vastgoedmarkt voor kantoorpanden. De vraag naar kantoorruimte neemt af, en bedrijven die nog wel op  zoek zijn, geven de voorkeur aan een kleiner pand, omdat hun personeel geheel of gedeeltelijk thuiswerkt en ze dus alleen werkplekken nodig hebben voor een deel van de medewerkers en voor het houden van overleg. Vastgoedhandelaren die kantoorpanden in hun portefeuille hebben gaan deze verandering gegarandeerd merken.

Coronaclausule in het contract

Steeds meer huurders onderhandelen over speciale clausules in het huurcontract voor de kantoorruimte. De huurprijs moet omlaag, en er moet een clausule in het contract voor het geval er een tweede uitbraak van het coronavirus komt. Daarnaast willen bedrijven steeds vaker een flexibel contract in plaats van een overeenkomst voor vijf jaar of langer. Want niemand weet immers wat de toekomst gaat brengen. Corona heeft geleerd dat de situatie zomaar ineens heel anders kan zijn en ondernemers willen hun handen vrij hebben om daar op in te kunnen spelen. De vastgoedmarkt voor kantoorpanden zal hierop in moeten spelen om te kunnen overleven. Toen de coronacrisis net begon dachten vastgoedondernemers juist nog dat er behoefte zou komen aan meer kantoorruimte. Want op kantoor moet immers de anderhalvemeterregel worden toegepast, dus zijn er meer vierkante meters nodig. Maar die aanname lijkt inmiddels achterhaald.

Wat betekent thuiswerken voor de vastgoedmarkt voor kantoorruimte

Heroverweging van noodzaak van kantoorruimte

De coronacrisis heeft de vraag of het kantoor nog wel nodig is en of het huidige aantal vierkante meters wel nodig is in een stroomversnelling gebracht. Banken waren al bezig te bezuinigen op vastgoed, dit wordt nu versneld doorgevoerd en dat geldt voor meer grote bedrijven. Niet alleen in Nederland is thuiswerken voorgoed ingebed in de maatschappij. Onderzoekers verwachten dat de helft van de Amerikaanse werkenden binnen enkele jaren minimaal 1 dag per week thuiswerkt.

Veel onduidelijkheid over de toekomst van kantoren

Het is op dit moment nog erg onduidelijk wat de toekomst gaat brengen. Zolang er nog geen vaccin is voor Covid-19 blijft onduidelijk hoe de toekomst eruit gaat zien. Blijven we massaal thuiswerken als de epidemie voorbij is en we in principe weer dagelijks naar kantoor zouden kunnen? Daar komt bij dat voor veel bedrijven de toekomst onzeker is. Er wordt een diepe recessie verwacht die gevolgen gaat hebben voor de vastgoedmarkt voor kantoorpanden. Huurders willen korting, maar ook meer flexibiliteit, bijvoorbeeld over de looptijd van het contract en het aantal af te nemen vierkante meters. Eigenaren zijn hier niet zo enthousiast over, zij willen immers zekerheid over de huurinkomsten. Hoe de markt zich de komende tijd gaat ontwikkelen zal van veel factoren afhankelijk zijn.

Bron: Het Financieele Dagblad