Beleggers slaan nog snel hun slag voor verhoging overdrachtsbelasting

22 maart 2021

De regering besloot vorig jaar om de overdrachtsbelasting voor beleggers vanaf 1 januari 2021 te verhogen naar 8% van de verkoopprijs. Deze maatregel werd genomen om met name starters op de woningmarkt meer kans te geven. Daarom werd deze belasting voor jongeren tot 35 jaar juist verlaagd naar 2%. Uit verkoopcijfers van woningen blijkt dat beleggers in de laatste weken van 2020 nog snel hun slag probeerden te slaan op de huizenmarkt. Het aantal verkochte woningen dat niet bedoeld is voor eigen bewoning steeg fors.

30% van de woningen ging naar beleggers

In het afgelopen kwartaal werd maar liefst 30% van de verkochte woningen gekocht door beleggers. Zij wilden duidelijk nog snel hun portefeuille uitbreiden voordat de overdrachtsbelasting voor beleggers omhoog ging. In de grote steden werd zelfs 40% van de woningen gekocht door beleggers. Het probleem voor starters is dat ze vaak op dezelfde huizen azen als beleggers, namelijk het wat lagere segment. Deze woningen kunnen immers voor aantrekkelijke prijzen worden verhuurd en vinden daardoor snel een bewoner.

Beleggers slaan nog snel hun slag voor verhoging overdrachtsbelasting

Voordeel voor starters bij het kopen van een huis

Starters wachtten juist met de overdracht van hun woning tot januari 2021. Dat had te maken met het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor mensen tot 35 jaar die voor het eerst een woning kopen. Dat scheelt op een huis van 300.000 euro een bedrag van 600 euro dat uit eigen middelen moet worden betaald, omdat de kosten koper niet meer kunnen worden meegefinancierd bij de koop van een woning. Deze regeling geldt overigens vanaf 1 april 2021 alleen nog voor woningen met een verkoopprijs van minder dan 400.000 euro. Daarnaast is besloten dat ook jongeren die al in een koophuis wonen maar niet eerder gebruik maakten van de regeling, dit alsnog eenmalig mogen doen als ze nu een andere woning kopen.

Bron: Het Financieele Dagblad