Belegger minder actief op de woningmarkt, meer kansen voor starters

9 mei 2022

Uit cijfers van het Kadaster blijkt dat beleggers minder interesse hebben in koopwoningen. Sinds 2021 betaalt een belegger een fors hogere overdrachtsbelasting. Deze ging omhoog van 2% naar 8%. Vanaf 2023 komt daar nog een procentpunt bij. Uit in april gepubliceerde cijfers van het Kadaster blijkt dat er in 2021 voor het eerst sinds jaren minder woningen werden gekocht door beleggers. Daar staat tegenover dat starters juist meer huizen kochten dan in de jaren daarvoor. Daaruit kan de voorzichtige conclusie worden getrokken dat de maatregel effect lijkt te hebben.

Meer kansen voor starters

Doordat beleggers minder koopwoningen kopen, krijgen starters meer kans. Beide groepen richten zich namelijk op dezelfde categorie woningen qua prijsklasse. In 2020 was het aantal woningen dat door investeerders per jaar werd gekocht opgelopen tot meer dan 80.000. In 2021 werden slechts 51.000 huizen verkocht aan een belegger. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat beleggers hun transacties naar voren haalden waardoor in de laatste maanden van 2020 relatief veel woningen werden verkocht aan deze groep. Pas aan het eind van 2022 wordt duidelijk of investeerders inderdaad minder woningen kopen nu de overdrachtsbelasting omhoog is gegaan. Starters betalen juist geen overdrachtsbelasting meer, op voorwaarde dat zij een woning kopen met een maximale verkoopprijs van 400.000 euro. Deze aanvulling werd vanaf 1 april 2021 van kracht, omdat bleek dat de nieuwe regel zijn doel voorbij schoot doordat starters meer geld voor een woning gingen bieden.

Belegger minder actief op de woningmarkt, meer kansen voor starters

Huizenprijzen blijven stijgen

Ondanks de maatregelen van het kabinet om beleggers te ontmoedigen voor investeren in koopwoningen blijven de prijzen stijgen. In maart 2022 was een huis opnieuw ruim 19% duurder dan een jaar eerder. Een huis kopen als belegging is nog steeds erg interessant omdat spaargeld op de bank niets oplevert. Daar staat tegenover dat het voor particuliere huizenkopers aantrekkelijk is om een woning te kopen omdat ook de hypotheekrente laag is. Deze is overigens sinds de laatste maanden van 2021 wel aan het stijgen. Of deze ontwikkeling gevolgen heeft voor de huizenprijzen is afwachten. Vanwege de algemene schaarste aan woningen zal het naar verwachting niet leiden tot forse prijsdalingen op de huizenmarkt.

Bron: NRC