Banken hebben een groeiende voorkeur voor grote vastgoedprojecten

14 oktober 2019

Banken zoals ABN Amro worden steeds terughoudender om te investeren in kleinere vastgoedprojecten. Ze richten zich steeds vaker op grote vastgoedprojecten, die meer zekerheid en daardoor een hoger rendement op langere termijn bieden. De gemiddelde lening bij een vastgoedtransactie steeg in de afgelopen jaren spectaculair van 8 naar gemiddeld 23 miljoen euro.

Minder kosten en meer rendement

De banken kiezen voor grote vastgoedprojecten omdat de kosten daardoor lager blijven. Eén keer een grote lening verstrekken is immers goedkoper dan 15 keer een kleiner bedrag uitlenen. Daarbij kan de bank bij een grote vastgoedtransactie het geld doorsluizen naar institutionele partijen. Dat is niet mogelijk bij kleinere leningen, omdat deze organisaties en particulieren daar niet in geïnteresseerd zijn.

Banken hebben een groeiende voorkeur voor grote vastgoedprojecten

Particuliere beleggers vallen tussen wal en schip

Particuliere investeerders belanden in een lastige positie als banken zich richten op grote vastgoedprojecten. Zij kunnen dan immers nergens meer lenen. Vooral leningen tussen de 5 en 20 miljoen euro worden lastig financierbaar omdat hiervoor nauwelijks nog partijen te vinden zijn. Er zijn wel mogelijkheden, maar daarbij stijgt de rente al snel naar minimaal 3%, en dat is flink hoger dan de 1,5 tot 2% die nu betaald wordt. Rabo Real Estate Finance is een uitzondering op deze regel. Volgens directeur Roel van de Bilt kunnen ook kleine investeerders daar nog steeds terecht om geld te lenen voor hun vastgoedproject.

Bron: Het Financieele Dagblad