Het balkon moet groter en comfortabeler om stadsleven te veraangenamen

28 maart 2022

Mensen willen meer genieten van buiten zijn. Wonen in een appartement levert in dat opzicht een beperking op. Daarom besteden architecten bij het ontwerpen van nieuwbouw steeds meer aandacht aan het ontwerpen van balkons. Die moeten groter en ruimer, zodat de appartement bewoner optimaal kan genieten van het buiten zijn. Corona heeft daar ook toe bijgedragen. Lockdowns en quarantaine drukten ons met de neus op de feiten: binnen zitten en geen kant op kunnen is behoorlijk frustrerend. Hoogbouw is populair, zeker in steden waar de ruimte beperkt is. Maar naar buiten kunnen wordt steeds belangrijker gevonden.

Luxe balkons en wintertuinen

Ruim tien jaar geleden werd in Rotterdam nog een woontoren opgeleverd, de Red Apple, die nauwelijks balkons had. Maar vandaag de dag gaat het anders. Dat bewijst een woontoren in Antwerpen. Die is voorzien van luxe balkons, wintertuinen en terrassen. Bij de bouw is rekening gehouden met het feit dat je op hoogte meer last hebt van de wind. Door de constructie en het ontwerpen van balkons daarop aan te passen kunnen de bewoners toch lekker buiten zitten. De behoefte aan buitenruimte verschilt. Tweeverdieners die overdag aan het werk zijn willen ’s avonds van de zon kunnen genieten om te ontspannen. Ouderen vinden het vaak leuk om te tuinieren. Gezinnen willen speelruimte voor de kinderen en de mogelijkheid om buiten te eten.

Het balkon moet groter en comfortabeler om stadsleven te veraangenamen

Schelpvormige balkons

Heatherwick, een Brits architectenbureau, ontwierp balkons voor woontorens in onder andere Singapore en Vancouver. De schelpvormige balkons zijn nu al legendarisch. Bij het ontwerpen van de balkons is optimaal rekening gehouden met het aangezicht van de flat en het wooncomfort van de bewoners. Er is vooral veel aandacht voor groen, waarmee deze wooncomplexen een schril contrast vormen met hun omgeving. Ook in Nederland wordt er bij het ontwerpen van balkons steeds meer gekeken naar deze aspecten.

The Grid in Amsterdam

Hetzelfde architectenbureau dat verantwoordelijk was voor de woontoren in Antwerpen is ook verantwoordelijk voor The Grid, gebouwd aan het IJ ins Amsterdam. Het gebouw valt op door het gebruik van natuursteen. De balkons zijn van buitenaf maar amper herkenbaar. Maar de bewoners hebben de mogelijkheid om een glazen paneel open te schuiven, waarna ze heerlijk beschut buiten kunnen zitten. Er is voldoende ruimte om met een groter gezelschap buiten te eten. Van de woonkamer wordt een buitenruimte gemaakt. Belangrijke overweging daarbij was dat het aantal vierkante meters enigszins beperkt moest blijven vanwege de hoge bouwkosten en grondprijzen. Dat is op deze manier prima gelukt. Behalve extra woongenot biedt een balkon ook een prima mogelijkheid om hittestress tegen te gaan.

Bron: Het Financieele Dagblad