Appartementen mogen meer kosten

6 mei 2020

Uit onderzoek blijkt dat mensen meer willen betalen voor appartementen dan voor gezinswoningen. Wel moet dan de grootte en de locatie hierin worden meegewogen. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een rapport. Er zit zelfs een verschil van 20 procent in.

De voorkeuren van kopers

Dat appartementen meer kunnen opleveren is gebaseerd op 2,6 miljoen huizentransacties in de jaren 2000 tot en met 2019. Hieruit zijn ook allerlei andere voorkeuren voor kopers naar voren gekomen. Zo nam de betaalbereidheid flink toe, mede door de toegenomen vraag.

Verschillen in regio’s

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de appartementen wel aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Zo is het verschil tussen regio’s goed merkbaar. In Amsterdam zijn gezinswoningen nog altijd meer in trek dan appartementen. Dat komt omdat er minder van zijn.

Appartementen mogen meer kosten

Tekort aan woningen

Nederland kampt met een groot tekort aan woningen. Er zijn er zeker 315.000 nodig. Uit onderzoek is gebleken dat dat de voorkeur nog altijd ligt bij de eengezinswoningen. En dus niet bij de dure appartementen in woontorens in de grote steden.

Nuance in aanbrengen

Door het onderzoek van PBL is het echter duidelijk dat dit beeld niet geheel juist is. Zo is het bijvoorbeeld niet zo dat de voorkeur uitgaat naar suburbaan wonen. Dat er veel aandacht is voor binnenstedelijke appartementen is geen rare gedachte, zo blijkt hieruit. Toch is het nog altijd belangrijk om gemengd te bouwen en dus ook gezinswoningen te kunnen bieden.

Bron: nrc.next