Amsterdam onderneemt actie tegen langdurige leegstand woningen

17 februari 2022

De gemeente Amsterdam wil iets gaan doen aan langdurige leegstand van woningen. Het stadsbestuur vindt het niet te verkopen dat zoveel mensen op zoek zijn naar een woning en dat er desondanks zoveel woningen langdurig leeg staan. Er is vooral veel leegstand in het hogere segment. Bij woningbelegger MVGM staat inmiddels 6% van de woningen langdurig leeg, zo blijkt uit onderzoek door het CBS. Het gaat om ongeveer 4.000 woningen.

Amsterdam onderneemt actie tegen langdurige leegstand van woningen langdurige leegstand van woningen

Verhuur afdwingen

Woningen staan vaak langdurig leeg omdat de huurprijs te hoog is. Een andere oorzaak is dat de woning gerenoveerd moet worden en dit niet vlot genoeg wordt opgepakt. Het Amsterdamse college van B en W eist nu van woningeigenaren dat zij haast maken met renovaties en dat de woning voor een marktconforme prijs wordt verhuurd als de door de eigenaar gewenste huurprijs blijkbaar te hoog is. Vastgoedeigenaar Blackstone deed in 2021 een leegstandsmelding van maar liefst 328 woningen in één keer. Zo’n melding is verplicht wanneer een pand langer dan 6 maanden niet is bewoond.

Gesprekken over leegstand

De gemeente voert gesprekken met vastgoedeigenaren over langdurige leegstand van woningen. Deze gesprekken worden nu vervroegd. Als een pand twee maanden leeg staat wordt de eigenaar uitgenodigd voor een gesprek om uit te leggen wanneer de woning weer verhuurd wordt. Als de eigenaar zich niet aan de regels van de gemeente houdt kan er een boete worden opgelegd.

Bron: Het Financieele Dagblad