Amerikanen kunnen straks wonen in een Disney wijk in Californië

2 maart 2022

Entertainmentconcern Disney gaat een nieuwe uitdaging aan. Het bedrijf neemt het initiatief voor de bouw van een complete woonwijk in Californië. Het is de bedoeling dat er zowel eengezinswoningen als appartementen komen die mede worden ontworpen door medewerkers van het bedrijf. De locatie, de wijk Cotino in de Coachella vallei in Palm Springs, verwijst terug naar Walt Disney, die hier ooit een huis kocht omdat hij graag op deze plek kwam ‘om te lachen’. Het is de bedoeling dat er niet alleen maar woningen worden gebouwd, maar ook een boulevard en een winkelgebied. Daarnaast kunnen de bewoners en bezoekers gebruik maken van betaald entertainment.

Het Disney clubhuis

In de nieuw te bouwen wijk wordt een clubhuis gebouwd. Tegen betaling van een abonnement kunnen de bewoners hiervan gebruik maken. Daarnaast worden er activiteiten georganiseerd door Disney. Ook die zijn niet gratis, om erbij te zijn moet extra worden betaald. Wel kunnen de bewoners gratis een duik nemen in het kunstmatig aangelegde meer en genieten op het strand. Het water van het meer wordt met speciale technologie azuurblauw gemaakt.

Amerikanen kunnen straks wonen in een Disney wijk in Californië

Eerdere ambities voor een woonwijk

Al in de jaren zestig van de vorige eeuw had Walt Disney ambities om een utopische woonwijk te bouwen. Die plannen kwamen nooit tot uitvoering, maar het resulteerde wel in de bouw van het gelijknamige en inmiddels wereldberoemde park Disney World. In de buurt van deze entertainment parken werd wel een woonwijk gebouwd voor het personeel dat er werkte. Wanneer de huizen in de nieuwe woonwijk in Californië precies gebouwd gaan worden, wanneer de verkoop start en wat de verkoopprijzen gaan worden is nog niet bekend. Disney gaat de woningen niet zelf bouwen en verkopen, daarvoor worden externe bedrijven in de arm genomen.

Het is voor de bewoners te hopen dat het met dit nieuwe project beter afloopt dan met de wijk Celebrations bij Disney World. Deze werd in de jaren 90 van de vorige eeuw gebouwd en bleek uiteindelijk geen succes. Disney trok zich uiteindelijk terug uit het project, het vastgoed werd verkocht aan een investeerder. Bewoners stapten in 2016 naar de rechter omdat de huizen van zeer slechte kwaliteit bleken. Klachten over gevaarlijke balkons, lekkage en schimmel in de woningen werden niet aangepakt.

Bron: RTL Nieuws