Ambitieuze plannen voor metroverbinding tussen Utrecht en Nieuwegein

8 november 2021

De gemeenten Utrecht en Nieuwegein werken aan een ambitieus plan voor een grotendeels ondergrondse metroverbinding tussen de twee plaatsen. De metrolijn moet de verbinding worden tussen de twee steden voor inwoners van tienduizenden nieuwe woningen die in de regio gebouwd moeten worden om het enorme tekort aan woningen op te lossen. Daarnaast wil Utrecht ook een metrolijn gaan aanleggen onder het centrum. De plannen daarvoor zijn nog een zeer prematuur stadium. Voor de Merwedelijn is een investering van 4 tot 5 miljard euro nodig.

Meer behoefte aan vervoer in Utrecht

Als de regio wil groeien, en dat is nodig, aldus wethouder mobiliteit van Utrecht Lot van Hooijdonk dan moet er geïnvesteerd worden. De gemeente en provincie kunnen dit echter niet zelfstandig, het Rijk zal moeten bijspringen om de plannen te kunnen realiseren. Het huidige openbaar vervoer in de regio dat nu uitsluitend met bussen wordt verzorgd, kan een groei van tienduizenden inwoners niet aan. Eigenlijk had de nieuwe metroverbinding er al moeten zijn, aldus Van Hooijdonk.

Ambitieuze plannen voor metroverbinding tussen Utrecht en Nieuwegein

Duizenden woningen in de Merwedekanaalzone

De verwachting is dat gemiddeld 50.000 mensen dagelijks gebruik gaan maken van de nieuwe metroverbinding tussen Nieuwegein en Utrecht. Alleen al in het gebied rond Kanaleneiland moeten duizenden nieuwe woningen komen. De stad wil zo snel mogelijk met de bouw beginnen. Er moet dan wel duidelijkheid zijn of de plannen voor vervoer onder de grond uitgevoerd kunnen worden. De betrokken gemeenten voeren hierover nu overleg met de provincie en het Rijk.

Bron: Cobouw