Alleenstaande huizenkoper vangt steeds vaker bot

25 augustus 2020

De alleenstaande huizenkoper heeft het niet makkelijk op de huidige huizenmarkt. Voor een alleenstaande met een modaal inkomen van rond de 36.000 euro is een hypotheek mogelijk van maximaal €169.000. Nog geen 5% van de koopwoningen  staat voor dat bedrag te koop. Alleenstaanden profiteren daardoor nauwelijks van het hogere aanbod op de huizenmarkt. In het tweede kwartaal van 2020 steeg het aantal woningen dat te koop kwam met 16%. De positie van alleenstaanden op de woningmarkt is dus uitermate somber. Een zorgwekkende ontwikkeling, aldus De Hypotheker in een persbericht, want deze groep groeit gestaag.

Vooral in grote steden nauwelijks kans op een huis

Alleenstaande huizenkopers hebben in de grote steden nauwelijks kans op een huis als zij een modaal inkomen hebben en geen spaargeld. In steden als Utrecht en Eindhoven is het aanbod minder dan 2%. In de noordelijke provincies ligt het aanbod iets hoger. Maar ook tweeverdieners, die iets minder dan 300.000 euro kunnen lenen, hebben de huizen niet voor het uitkiezen. Hun positie is weliswaar iets beter maar ook verre van rooskleurig. Zij hebben gemiddeld iets meer dan 30% van het woningaanbod om uit te kiezen, al ligt het aanbod vooral in Noord-Holland en Utrecht flink lager.

Alleenstaande huizenkoper vangt steeds vaker bot

Geen zicht op betere tijden voor alleenstaanden

De Hypotheker voorziet geen spoedige verbetering van de positie van de alleenstaande huizenkoper op de huizenmarkt. De prijzen zullen voorlopig blijven stijgen, en vanwege de coronacrisis wordt er een dip verwacht in de oplevering van nieuwe woningen. Dit betekent dat mensen minder snel doorstromen waardoor er nog minder goedkopere woningen beschikbaar komen. Alleen als er nieuwbouw wordt gerealiseerd die speciaal is bedoeld voor deze doelgroep gloort er in de toekomst wellicht hoop.

Bron: Het Financieele Dagblad