ABN Amro neemt afscheid van het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas

20 december 2021

Het in het oog springende hoofdkantoor van ABN Amro is verkocht. Het pand aan de Amsterdamse Zuidas komt in handen van Victory Group, een vermogensbeheerder. Zij gaan het pand, dat voor 765 miljoen euro van eigenaar wisselt, samen met projectontwikkelaar G&S Vastgoed, herontwikkelen naar een woonfunctie. Dit werd half december 2021 door beide partijen bekendgemaakt. De verkoop van het kenmerkende pand van ABN Amro is één van de grootste deals in vastgoed sinds jaren. Bestuursvoorzitter Robert Swaak van de bank is blij met de deal. De herbestemming van het pand zal de Zuidas zeker goed doen, als er meer ruimte komt voor wonen naast de vele kantoren die er nu zijn gevestigd, aldus Swaak. ABN Amro boekte met de verkoop een winst van 338 miljoen euro.

ABN Amro neemt afscheid van het hoofdkantoor aan de Amsterdamse Zuidas

Verhuizing naar de Bijlmer

Na de verkoop blijft ABN Amro het adres aan de Zuidas gebruiken als dat van het hoofdkantoor. Een klein deel van het personeel blijft er werken, de bank huurt hiervoor vierkante meters van de nieuwe eigenaar. De rest van het personeel verhuist in 2025 naar het nieuwe kantoor in de Amsterdamse Bijlmer, dat tot die tijd wordt gerenoveerd.

‘Honderden woningen’

Victory Group wil nog niet zeggen hoeveel woningen er in het voormalige hoofdkantoor van ABN Amro gerealiseerd gaan worden. Een anonieme bron meldt aan journalisten van het Financieele Dagblad dat het om ‘honderden’ woningen gaat. De gemeente Amsterdam juicht dit toe, omdat het stadsbestuur al langer af wil van het imago van de Zuidas als ‘poenerig zakendistrict’. De plannen voor de herontwikkeling staan echter nog in de kinderschoenen. Het is de vraag of het marmeren gebouw kan worden verbouwd. Een andere optie is sloop. Eigenaar Victory Group wil hier nog niets over zeggen. Er wordt overlegd met de gemeente en andere betrokken instanties.

Bron: Het Financieele Dagblad