Aantal verkochte huizen in de VS daalt al maanden gestaag

31 oktober 2022

In de Verenigde Staten is in 2022 al maandenlang een daling van het aantal huizenverkopen te zien. Net als in Nederland speelt de snel stijgende hypotheekrente hierbij een belangrijke rol. Veel Amerikanen kunnen minder geld lenen. Huizenbezitters besluiten daarom om niet te verhuizen. Als er een rentevaste periode is dan is het vaak de beste keuze om deze niet open te breken.

Dalende trend zet door

In september 2022 werd 1,5% minder woningen verkocht ten opzichte van augustus 2022. Deze conclusie trekt de krant The Wall Street Journal. De cijfers zijn gecorrigeerd op basis van seizoensinvloeden en komen van the National Association of Realtors. De prijzen voor koopwoningen dalen nu al acht maanden achter elkaar. Een dergelijke structurele daling van het aantal huizenverkopen in de VS kwam niet meer voor sinds 2007. Toen stond het land aan het begin van de kredietcrisis. Die waaide een jaar later over naar Europa en ook Nederland.

Aantal verkochte huizen in de VS daalt al maanden gestaag

Kleinste aantal verkopen

In september 2022 werden in de Verenigde Staten 4,7 miljoen woningen verkocht. Dat is het laagste aantal sinds 2012, met uitzondering van de eerste maanden van de coronapandemie. Als er minder mensen verhuizen is er ook minder vraag naar nieuw meubilair. Ook bedrijven die verbouwingen uitvoeren hebben minder werk. Het beursgenoteerde bedrijf Home Depot verloor dit jaar een derde van zijn beurswaarde.

Huizenprijzen dalen nog niet

In Nederland daalden de huizenprijzen in september 2022 met bijna 6% vergeleken bij een jaar geleden. Ondanks dat de rente in de VS stijgt naar tegen de 7% is er nog geen sprake van prijsdalingen voor woningen. In de periode september 2021 tot en met september 2022 werden woningen nog zo’n 8,4% duurder.

Bron: Het Financieele Dagblad