Aantal nieuwbouwwoningen nog niet op gewenst niveau

9 maart 2021

Het aantal nieuwbouwwoningen dat jaarlijks in Nederland moet worden gebouwd ligt nog niet op het gewenste niveau om de doelstellingen voor de langere termijn te halen. In 2020 werd vergunning verleend voor de bouw van circa 66.000 nieuwe huizen. Dit betreft projecten voor 2021 en 2022. Daarmee wordt bij lange na nog niet voldaan aan het aantal van circa 75.000 woningen per jaar dat nodig is. De politiek wil zelfs naar zo’n 100.000 woningen per jaar.

Nieuwbouw en woningtransformaties

Het kabinet zet niet alleen in op nieuwbouwwoningen, maar ook op het ombouwen van kantoren en winkelpanden naar woningen. Hiermee moet een jaarlijks aantal van zo’n 85.000 nieuwe woningen worden behaald. Maar of dat in 2021 en 2022 gaat lukken is ook nog maar de vraag. Niet alle woningen waarvoor een vergunning wordt verleend wordt daadwerkelijk gebouwd. Er kan vertraging optreden of de plannen worden afgeblazen vanwege onvoorziene omstandigheden. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) zijn de huidige aantallen niet verrassend. Het EIB verwacht dat pas vanaf 2023 het aantal nieuwbouwwoningen rond de 80.000 per jaar kan liggen.

Aantal nieuwbouwwoningen nog niet op gewenst niveau

Dip in vergunningen vanwege stikstof

Dat er in 2020 minder woningen werden gebouwd had alles te maken met de problemen met betrekking tot de uitstoot van stikstof. De coronacrisis heeft veel minder invloed op het afgeven van vergunningen, hoewel sommige investeerders wel pas op de plaats maken in afwachting van hoe de economie zich zal herstellen als de corona pandemie voorbij is. Overigens is de dip van 2019 nog niets vergeleken bij die in 2013, toen er slechts voor 27.000 woningen een vergunning werd afgegeven als gevolg van de toen zwaar opspelende kredietcrisis.

Bron: Het Financieele Dagblad