Aantal gebouwen dat wordt omgebouwd naar woningen daalt

14 november 2022

Er moeten meer huizen komen in Nederland. Daarvoor worden nieuwe huizen gebouwd. Een andere optie is het ombouwen van bedrijfspanden naar woningen. De regering wil dat er ieder jaar 100.000 woningen bij komen. Nieuwbouw staat onder druk sinds de Raad van State uitspraak deed over het stikstofbeleid. De stikstof die tijdens de bouw van huizen wordt uitgestoten mag niet langer onder een vrijstelling vallen. Hierdoor wordt het nog urgenter om van bestaande bouw gebruik te maken. Maar dat wil dus niet erg vlotten.

Aantal gebouwen dat wordt omgebouwd naar woningen daalt

9.500 woningen in 2021

In 2021 werden ongeveer 9.500 woningen gerealiseerd in voormalige winkels en kantoorpanden. Dat is het laagste aantal sinds 2014. De belangrijkste oorzaak is dat er minder maatschappelijke panden zoals ziekenhuizen of scholen zijn omgebouwd tot woningen. Ook minder industriepanden werden hiervoor gebruikt. Bij de laatste categorie speelt de locatie vaak een rol. Huizen realiseren op een industrieterrein zonder verdere voorzieningen is meestal geen optie.

Winkels en kantoren

Het ombouwen van bedrijfspanden naar woningen gebeurt meestal in voormalige winkels en kantoorpanden. Er werden in 2021 4.050 woningen gerealiseerd in 400 kantoren en 1.400 in 520 voormalige winkels. Dit aantal bedraagt zo’n 10% van het aantal nieuwe woningen dat in 2021 in Nederland werd gerealiseerd.

Bron: Het Financieele Dagblad