De coronacrisis zorgt voor daling van de huurprijzen in de vrije sector

26 oktober 2020

De huurprijzen in de vrije sector zijn in het 3e kwartaal van 2020 licht gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Het gaat om een daling van slechts 0,4% maar het feit dat de prijzen dalen is wel kenmerkend. Experts meldden in de zomer van 2020 al dat de huurprijzen in populaire steden zoals Den Haag, Eindhoven en Amsterdam hun top hadden bereikt. De prijzen stegen landelijk nog wel met 2,4% in het 2e kwartaal. De gemiddelde prijs voor het huren van 1 vierkante meter ligt momenteel op € 16,56 per maand.

Huurders weigeren om nog meer te betalen

De stabilisatie van de huurprijzen komt onder andere doordat huurders steeds minder vaak bereid zijn om een nog hogere huur te betalen. Dit komt omdat de huurprijzen in de vrije sector simpelweg te hoog worden voor veel mensen omdat hun inkomen niet toereikend is. Daar komt bij dat de coronacrisis heeft geleid tot een uittocht van expats. Zij vertrokken massaal naar huis toen Europa in een gedeeltelijke lockdown ging in maart 2020. Of zij allemaal terugkeren als de corona pandemie voorbij is, is ook nog afwachten.

De coronacrisis zorgt voor daling van de huurprijzen in de vrije sector

Vooral huurdaling bij gemeubileerde woningen

De daling van huurprijzen in de vrije sector is vooral te zien bij gemeubileerde en gestoffeerde woningen. Dat is logisch, want dit zijn woningen die voorheen door expats werden gehuurd. Kale huurwoningen lieten juist een prijsstijging zien met iets meer dan 14 procent. Er werden vooral meer kale appartementen verhuurd, de verhuur van kale eengezinswoningen nam licht af. Ondanks de forse huurprijzen in de vrije sector is er nog steeds veel vraag naar woningen, omdat er nog altijd meer woningzoekenden zijn dan woningen.

Amsterdam blijft de duurste stad om te wonen

Het is geen verrassing dat Amsterdam veruit de duurste stad is om te wonen. Hier kost een appartement gemiddeld 22 euro per vierkante meter. Dat komt neer op een huurprijs van ruim 1500 euro per maand voor een appartement van 70 vierkante meter. In Amsterdam daalden de huurprijzen overigens wel, met gemiddeld 5,9%. In Eindhoven was de daling met ruim 7% nog groter. Dit is de enige grote stad in Nederland waar een appartement van 70 m2 voor minder dan 1.000 euro per maand kan worden gehuurd. Rotterdam was de enige stad waar de prijzen licht stegen, hier ben je gemiddeld 16 euro per vierkante meter kwijt aan huur.

Bron: Het Financieele Dagblad