Zweeds onderzoek naar mogelijke corruptie bij aandeelhouder Alecta risico voor Heimstaden Bostad

20 november 2023

Aanleiding voor onderzoek: mogelijke corruptie bij Alecta

De Zweedse toezichthouder Finansinspektionen heeft het Zweedse openbaar ministerie verzocht onderzoek te doen naar mogelijke corruptie bij pensioenfonds Alecta. Dit onderzoek houdt verband met de investering van Alecta in woningbelegger Heimstaden Bostad. Volgens ING-kredietstrateeg Jesse Norcross brengt dit onderzoek risico’s met zich mee voor Heimstaden Bostad, vooral als de vastgoedbelegger bij aandeelhouders aanklopt voor versterking van de balans.

Financiële druk en verkoopplannen van Nederlandse woningenWie doet het hoogste bod op het hoofdkantoor van ABN Amro

Heimstaden Bostad, met een portefeuille in meerdere Europese landen en 13.500 huurwoningen in Nederland, staat onder financiële druk door snelle met schuld gefinancierde groei, waardedalingen en hogere rente. Als onderdeel van een bredere sanering wil Heimstaden Bostad tot 12,000 Nederlandse woningen verkopen.

Waarschuwing van kredietbeoordelaar Fitch en toenemende spreads

In september waarschuwde Fitch voor een mogelijke verlaging van de kredietstatus als er geen significante schuldreductie plaatsvindt. De spreads op schuldpapier van Heimstaden Bostad zijn sindsdien gestegen. Het ratingbureau dringt aan op gedetailleerde informatie over de opbrengsten van de verkoop van activa en een mogelijke aandelenemissie.

Onzekerheid over financiële ondersteuning door Alecta

De bijdrage van Alecta aan financiële ondersteuning lijkt onwaarschijnlijk, gezien het lopende onderzoek naar mogelijke corruptie. In september startte Finansinspektionen een onderzoek om te beoordelen of Alecta in 2013, toen het investeerde in Heimstaden Bostad, de regels voor goed ondernemersbestuur en risicobeheer naleefde. De aandeelhoudersovereenkomst van Alecta met Heimstaden Bostad wordt ook onderzocht.

Marktreactie en toekomstig scenario

Hoewel de marktreactie als overdreven wordt beschouwd, blijft de financiële druk op Heimstaden Bostad. Het vermoeden van corruptie bij Alecta heeft geen directe invloed op het kredietbeeld, maar bewustwording van aanverwante risico’s en negatief sentiment is aanwezig. Sinds de oprichting van Heimstaden Bostad heeft Alecta zijn belang uitgebreid naar 38%, gelijk aan het belang van Heimstaden.

Openheid voor nieuwe aandeelhouder en eerdere tegenvaller voor Alecta

Heimstaden, opgericht door vastgoedmiljardair Ivar Tollefsen en Zweedse pensioenfondsen, staat open voor een nieuwe aandeelhouder. Alecta, het grootste Zweedse pensioenfonds, kreeg eerder te maken met een miljardenverlies door beleggingen in omgevallen banken in de Verenigde Staten.

Bron: fd.nl