Zeeuwen verdeeld over komst van nieuwe kerncentrales

11 maart 2024

In Zeeland is de discussie over de komst van twee nieuwe kerncentrales in volle gang. Tijdens een informatieavond in Heinkenszand uitten bewoners zowel voor- als nadelen van de plannen van het kabinet.

Voorstanders zien voordelen

Voorstanders van kernenergie benadrukken de CO₂-vrije elektriciteit die de centrales kunnen leveren en de potentiële werkgelegenheid die ze creëren. Ze zijn echter ook bezorgd over de ruimte die de centrales innemen, de impact op het landschap en de komst van hoogspanningsmasten.

Tegenstanders uiten zorgenBeleggen in gas en kernenergie voorlopig als groene belegging aangemerkt door de Europese Commissie

Tegenstanders van kernenergie wijzen op de hoge kosten, de risico’s op ongelukken en de lange termijn van de projecten. Ze vrezen dat de centrales een te grote impact hebben op de omgeving en dat er te weinig draagvlak is in de Zeeuwse bevolking.

Participatieproces gestart

De informatieavond is de start van het participatieproces van het Rijk om inwoners mee te nemen in de plannen. In 2025 wil het kabinet een definitieve keuze maken over de locatie van de nieuwe kerncentrales.

Burgemeester stelt voorwaarden

De burgemeester van Borsele, Gerben Dijksterhuis, is voorstander van kernenergie, maar stelt wel strenge voorwaarden. Zo wil hij geen nieuwe hoogspanningsmasten in de omgeving.

Verder onderzoek nodig

Er is nog veel onduidelijk over de komst van de kerncentrales. Het Rijk moet de komende jaren meer onderzoek doen naar de technische, economische en maatschappelijke aspecten van de plannen.

Bron: fd.nl