Woninghypotheken steeds interessanter voor grote beleggers

11 maart 2024

Institutionele beleggers stappen in

Pensioenfondsen en verzekeraars investeren steeds vaker in woninghypotheken. Deze beleggingen leveren een stabiel en relatief hoog rendement op, maar zijn illiquide. DMFCO, de vermogensbeheerder achter Munt Hypotheken, maakt het voor beleggers eenvoudiger om te investeren in en te handelen in hypotheken.

DMFCO: een regiepartijWoningbeleggers dreigen met massale verkoop huurwoningen

DMFCO bemiddelt sinds 2014 tussen institutionele beleggers en particuliere huizenkopers. De Haagse vermogensbeheerder heeft inmiddels een portefeuille van bijna €30 miljard, die jaarlijks met €3 miljard à €4 miljard groeit. Samen met vergelijkbare initiatieven verzorgt DMFCO nu bijna een kwart van de Nederlandse hypotheekproductie.

36 beleggers en groeiambitie

36 grote beleggers, waaronder pensioenfondsen en Achmea Bank, investeren via DMFCO in hypotheken. De ambitie is om over tien jaar een op de tien hypotheken in Nederland van Munt te laten zijn.

Flexibiliteit door verhandelbaarheid

De hypotheken van DMFCO hebben allemaal dezelfde karakteristieken, waardoor beleggers hun portefeuilles eenvoudig kunnen uitwisselen, uitbreiden, aanpassen of herbalanceren. Dit is in tegenstelling tot andere illiquide beleggingen.

Hypotheekbeleggingen als onderpand

Hypotheekbeleggingen kunnen ook worden gebruikt als onderpand voor repo-financiering. Dit geeft beleggers de mogelijkheid om snel liquiditeit te genereren. De Britse begrotingscrisis heeft de aandacht gevestigd op het belang van liquiditeit. Nederlandse pensioenfondsen lopen een liquiditeitsrisico door hun grote posities in renteswaps. DMFCO biedt beleggers de mogelijkheid om hun hypotheekportefeuilles te verhandelen, waardoor ze hun risico’s beter kunnen beheren.

Vier portefeuilles gewisseld

In 2023 zijn al vier hypotheekportefeuilles van eigenaar gewisseld. Consumenten merken hier niets van, zij houden hun hypotheek.

Bron: fd.nl