Woningbouwprojecten Bedreigd door Faillissement Certitudo

20 september 2023

Het Nederlandse vastgoedbedrijf Certitudo is onlangs failliet verklaard, wat grote gevolgen heeft voor tal van woningbouwprojecten. Hier is een samenvatting van de situatie en de mogelijke impact op financiers en projecten.

Faillissement van Certitudo

Certitudo Capital Group, een vooraanstaand vastgoedbedrijf in Nederland, heeft onlangs faillissement aangevraagd. Het bedrijf was betrokken bij diverse prominente woningbouwprojecten.

Onzekerheid over Lopende Projecten

Het faillissement van Certitudo heeft geleid tot grote onzekerheid over tal van lopende woningbouwprojecten in Nederlandse steden zoals Amsterdam, Apeldoorn, Eindhoven, Spijkenisse en Delft. Certitudo zal deze projecten niet langer zelf ontwikkelen, en het is twijfelachtig of ze doorgang zullen vinden met andere partners en financiering, gezien de verslechterde marktomstandigheden.

Gevolgen van de Vastgoedcrisis

De vastgoedmarkt voor woningbouwontwikkeling is sterk verslechterd, met stijgende rentetarieven en verminderde interesse van kopers. Bovendien zijn vastgoedwaarden tot wel 30% gedaald. De ontwikkelingspotentie van projecten zoals Amstel III in Amsterdam lijkt momenteel beperkt.

Verscheidenheid aan Schuldeisers

De curatoren van Certitudo worden geconfronteerd met een breed scala aan schuldeisers. Banken zoals Rabobank, ABN Amro, NIBC en het Britse DRC Savills financierden het bedrijf, evenals particuliere investeerders en speciale risicokapitaalverstrekkers.

Ondoorzichtige BedrijfsvoeringAmsterdamse rechtbank veroordeelt failliet Hudson’s Bay Nederland tot betaling achterstallige huur

Sommige financiers klagen over een ondoorzichtige bedrijfsvoering bij Certitudo, inclusief activa die als onderpand zijn gegeven zonder hun medeweten. Het bedrijf heeft onlangs nog geld opgehaald met de belofte dat het voldoende zou zijn om de projecten voort te zetten.

Uitvoering van Vastgoed en Hypotheekrechten

Schuldeisers zonder zekerheden moeten hopen dat er nog geld overblijft na de verkoop van vastgoed en grondposities. Maar hypotheekverstrekkers hebben voorrang op andere schuldeisers, wat betekent dat particuliere financiers mogelijk (deels) hun geld kunnen verliezen.

Plan voor Herstructurering Verworpen

Een eerder plan om schulden om te zetten in aandelen in de holding van Certitudo werd verworpen door de bewindvoerders, wat resulteerde in een grotere groep schuldeisers dan oorspronkelijk verwacht.

Het faillissement van Certitudo werpt een schaduw over tal van woningbouwprojecten in Nederland, met onzekere gevolgen voor financiers en de voortgang van deze projecten.

Bron: FD