Woningaanbod daalt maar prijzen van koopwoningen blijven stijgen

11 oktober 2021

Het aanbod aan koopwoningen in Nederland daalt enorm. De koophuizen in Nederland zijn in het derde kwartaal van 2021 opnieuw fors gestegen. In vergelijking met het derde kwartaal van 2020 wordt gemiddeld 19% meer betaald voor een koophuis. Daar komt bij dat het aanbod aan te koop staande woningen opnieuw fors daalde. Huizenbezitters maken pas op de plaats om te willen verhuizen. Ze vrezen geen andere woning te kunnen vinden als ze hun huis verkopen.

Al ruim een jaar forse stijging van de huizenprijzen

De enorme stijging van de huizenprijzen is al ruim een jaar gaande. Voor het vijfde kwartaal op rij wordt een stijging van meer dan 10% genoteerd in vergelijking tot dezelfde periode een jaar eerder. Gemiddeld kost een koopwoning in oktober 2021 € 419.000 euro. In slechts 3 jaar tijd steeg de gemiddelde prijs met een ton. De vorige stijging van 200.000 naar 300.000 duurde 2 decennia. Makelaars hebben nauwelijks aanbod, een woning is bij wijze van spreken al verkocht als de eigenaar in zijn familie- en vriendenkring laat vallen dat de woning op de markt komt.

Woningaanbod daalt maar prijzen van koopwoningen blijven stijgen

Laagste aantal verkochte woningen sinds 2015

Makelaars beleven bepaald geen rooskleurige tijden. In het derde kwartaal van 2021 werden slechts 32.000 woningen verkocht. In dezelfde periode een jaar eerder was dat nog 25% meer. Sinds 2015 werden er in een jaar tijd niet zo weinig huizen in een kwartaal verkocht. Keuze is er voor huizenzoekers nauwelijks. In het derde kwartaal stonden gemiddeld 16.500 huizen te koop in heel Nederland. Sinds 1995 was het aanbod niet zo laag.

Verlaging van courtage

Vanwege het beperkte aanbod moeten makelaars concurreren om huizen te mogen verkopen. Dat betekent dat ze hun courtage moeten verlagen. Een huizenkoper kan momenteel kiezen uit gemiddeld 1,5 huizen. Het aanbod aan koopwoningen halveerde in sommige regio’s terwijl de prijzen maar blijven stijgen. En voor de vraagprijs een huis kopen lukt bijna nooit; 80% van de huizen wordt boven de vraagprijs verkocht.

Stijgende prijzen in alle regio’s

Er zijn inmiddels in Nederland geen regio’s meer waar de huizenprijzen nog wel laag liggen. In regio’s als de Kop van Noord-Holland en Zuidoost Friesland werden woningen tot wel 25% duurder in vergelijking tot vorig jaar. Ook in Amsterdam steeg de gemiddelde prijs nog steeds fors, met gemiddeld 16%. Niet alleen bestaande huizen worden fors duurder, dat geldt ook voor nieuwbouw. De prijs voor een nieuw huis ligt nu boven de 450.000 euro, een stijging van ruim 13% vergeleken met 2020. Er werden ook ruim 15% minder nieuwbouwwoningen verkocht dan een jaar eerder, namelijk 8.000. het aanbod aan koopwoningen zal naar verwachting nog geruime tijd laag blijven.

Bron: Het Financieele Dagblad