Wonen op het platteland is vooral populair bij autobezitters

21 september 2020

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is wonen op het platteland, of in ieder geval buiten de grote steden, weer populairder geworden. Vooral mensen die een auto tot hun beschikking hebben kiezen ervoor om de stad te verlaten en een ruime woning in een rustige en groene omgeving te zoeken. De auto zorgt er immers voor dat je toch snel op kantoor bent of in de stad om te kunnen shoppen of uit eten te gaan. De industrialisatie die in de vorige eeuw goed op gang kwam zorgde ervoor dat steeds meer mensen weg trokken naar de stedelijke gebieden. Dat betekent overigens niet dat iedereen in ‘de grote stad’ woont, voor Nederland geldt dat 92% van het land volgens de maatstaven van de Verenigde Naties stedelijk gebied is.

Wonen in de stad is voor sommigen minder noodzakelijk geworden

Nu we niet meer allemaal in fabrieken werken en zeker sinds het thuiswerken de nieuwe norm werd toen Nederland in maart 2020 werd geconfronteerd met de coronacrisis, denken mensen na over wonen op het platteland. Een ruimere woning, meer groen, kortom een gezondere leefomgeving, spreekt mensen aan. Het noodgedwongen thuis zitten, soms ook nog met schoolgaande kinderen die thuis les kregen, bracht ook de wens naar voren voor meer ruimte. Een aparte werkkamer is toch wel fijner dan samen met de kinderen aan de keukentafel proberen je te concentreren.

Wonen op het platteland is vooral populair bij autobezitters

De auto stuurt ons de stad uit

De beschikbaarheid van een auto maakt het makkelijker om te kiezen voor wonen op het platteland. Dat voorzieningen niet naast de deur zijn, is dan immers niet zo’n bezwaar. Afstanden zijn in Nederland binnen acceptabele tijd overbrugbaar. Steeds meer mensen zullen dan ook de voorkeur gaan geven aan een ruimere woning in een sociaal aantrekkelijke omgeving. De voorzieningen in de steden bereiken ze door in de auto te stappen. De al eerder voorspelde trek uit de stad is door de corona pandemie versneld, omdat toen duidelijk werd wat de consequenties zijn van het op elkaar gepakt in de stad wonen in relatief kleine woningen, vaak zonder tuin of terras. De toekomst zal uitwijzen hoe deze trend zich verder zal ontwikkelen.

Bron: Het Financieele Dagblad