Wonen in een bijzonder huis op een bijzondere plek

4 augustus 2020

In Nederland is  gelukkig ruimte voor bijzondere woonvormen en daarbij passende bijzondere woningontwerpen. Zo ontwierp de natuurkundige Caspar Schols een op het eerste gezicht ouderwets houten huisje, maar wie goed kijkt ziet dat het ook een glazen huisje is en zelfs een mooie open plek in het bos. Het is een uniek ontwerp dat bestaat uit een houten omhulsel en een glazen binnenhuis. Beide kun je ‘opzij schuiven’. Het glazen huis laat al het licht binnenstromen maar geeft je wel behaaglijkheid. Als je ook het glazen omhulsel opzij schuift blijft een open plek in het bos over. Een houten vlonder waar je in je stoel kunt genieten van de geuren en geluiden van de natuur om je heen.

Wonen in een bijzonder huis op een bijzondere plek - 1

Een huisje met ontelbare mogelijkheden

Caspar Schols ontwierp het huisje voor zijn moeder. Zij zocht een plek waar ze kon schilderen en lezen. Maar het moest ook geschikt zijn om vrienden te ontvangen, of de kleinkinderen laten logeren. De natuurkundige ging aan de slag en ontwierp een ‘uitschuifhuisje’ op een houten platform. Op zijn kleinst is dit bijzondere woningontwerp 4 x 6 meter. In uitgeschoven vorm heeft het huisje een oppervlakte van 45 vierkante meter en is er voldoende plaats voor de lange tafel om samen met vrienden te eten en samen te zijn waar zijn moeder van droomde.

Belangstelling van anderen

Het natuurhuisje van Caspar Schols bleef niet onopgemerkt. Inmiddels is er een houtbouwbedrijf in Uden, Barli genaamd, dat de huisjes bouwt. Er staan er al een aantal in Nederland en er komen er meer bij. Deze uitvoeringen hebben meer comfort, ze hebben een keukentje, een ingebouwd ligbad en een composttoilet. Schols is trots op zijn ontwerp. Hij is er in geslaagd om zijn idealistische ontwerp in de markt te zetten en daarmee is zijn missie geslaagd.

Bron: NRC Next

Jouw eigen huis ook bijzonder maken?

Kijk op Studio Prüst interieurontwerp.