‘Wonderkind’ moet weg bij Oostenrijkse vastgoedreus

13 november 2023

René Benko, de oprichter van het Oostenrijkse vastgoedconglomeraat Signa, staat op het punt zijn positie op te geven om het bedrijf van een dreigend faillissement te redden. Het nieuws komt nadat investeerders aandrongen op zijn vertrek. Deze onverwachte ontwikkeling werpt een schaduw over het vastgoedwonderkind dat Signa heeft opgebouwd tot een van Europa’s grootste vastgoedondernemingen.

Benko’s vastgoedimperiumBeperkte leegstand kantoorpanden verwacht als gevolg van de coronacrisis

Onder leiding van René Benko (46) groeide Signa snel uit tot een van de grootste vastgoedondernemingen in Europa. Benko verwierf iconische panden, variërend van stadspaleizen tot warenhuizen, in steden als Wenen, Berlijn, en zelfs internationale locaties zoals New York en Venetië. Zijn strategie om projecten te renoveren en winstgevend te verkopen leverde hem de bijnaam ‘wonderkind’ op in vastgoedkringen.

Financiële tegenvaller en zoektocht naar kapitaal

De glans van Benko’s succes vervaagt door stijgende rentetarieven, terughoudendheid van investeerders, en afnemende inkomsten voor winkels en warenhuizen in stadscentra. De afgelopen maanden heeft Benko vergeefs gezocht naar nieuwe geldschieters, waarbij onderhandelingen met het Saoedische Public Investment Fund geen resultaat opleverden. Volgens bronnen heeft Signa op korte termijn aanzienlijke financiële injecties nodig om te overleven.

Dwingende rol van investeerders

De investeerders van Signa eisen nu het vertrek van Benko, die wordt opgevolgd door Arndt Geiwitz als president-commissaris. Geiwitz, eerder ingeschakeld door Benko om het Duitse warenhuis Galeria Karstadt te saneren, staat nu voor de taak om niet alleen de warenhuisketen, maar de gehele investeringsmaatschappij te stabiliseren. De onzekerheid over een mogelijk faillissement blijft echter bestaan, ondanks Benko’s vertrek, volgens uitspraken van investeerders aan de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Bron: nrc.nl