Winst op beleggen in winkelpanden onder druk vanwege online winkelen

5 augustus 2019

Tot voor enkele jaren was het zeer lucratief om te beleggen in winkelpanden. De winkels floreerden, een middagje shoppen was een bezigheid die veel mensen als een echt uitje beschouwden. Maar de rijden veranderen in rap tempo. Steeds meer winkelketens, ook zaken die al vele decennia goede zaken deden moesten noodgedwongen hun deuren sluiten. Het faillissement van familiebedrijf V&D spreekt in dat opzicht misschien nog wel het meest tot de verbeelding.

Flinke afwaardering van winkelpanden

Vanwege de terugloop van winkelbezoek moeten beleggers flink afwaarderen op hun portefeuille. Wereldhave, belegger in winkelpanden in zowel Nederland als Frankrijk, zag de waarde van zijn gebouwen in de eerste helft van 2019 flink afnemen met zo’n 123 miljoen, circa 4% van de totale waarde. Ook vastgoedbeleggers in Frankrijk zien de waarde van hun panden in rap tempo afnemen. Beleggers vrezen voor het verdampen van hun rendement en zijn daarom zeer terughoudend geworden in het beleggen in winkelpanden.

Winst op beleggen in winkelpanden onder druk vanwege online winkelen

Verschil in vastgoedportefeuilles

Wereldhave is vooral gespecialiseerd in winkelcentra in kleinere steden. Ze hebben panden in onder andere Nieuwegein en Dordrecht. Daarnaast zijn er beleggers die zich richten op grotere winkelcentra in grote steden. Die hebben het voordeel dat mensen er nog wel voor willen reizen omdat er veel te bieden is. Een grote diversiteit onder 1 dak geeft de mogelijkheid voor een middagje ouderwets rondslenteren, ook bij minder mooi weer. Ook winkels in historische panden in de binnenstad doen het in sommige gevallen nog wel goed. Wereldhave zal hard aan de bak moeten om het tij te keren. De nieuwe directeur, die per 1 augustus aantreedt, heeft dus een belangrijke taak op zijn agenda.

Bron: Financieele Dagblad