Winkelbezoek in de grote steden lijkt te stabiliseren

16 april 2020

Als gevolg van de coronamaatregelen daalt het winkelbezoek in de grote steden en ook in kleinere plaatsen. Mensen blijven thuis, volgen het advies van het RIVM op. Maar de ondergrens lijkt nu wel bereikt. Het aantal bezoekers aan winkelstraten was in de eerste week van april met 71% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar de week daarna was er sprake van een lichte stijging van 12%. Er zijn wel verschillen. Sommige winkelstraten zijn drukker, maar er zijn ook winkelgebieden waar het juist rustiger is. Veel winkels nemen maatregelen om toch klanten te kunnen ontvangen binnen de regels die gelden in verband met de corona crisis.

Bekende winkelstraten blijven leeg

Het winkelbezoek in de grote steden is nog steeds fors minder dan vóór de coronacrisis. Dat valt deels te verklaren door het feit dat er geen toeristen zijn. Zo heeft de bekende Kalverstraat in Amsterdam zo’n 90% minder winkelend publiek dan normaal. Niet alleen toeristen blijven weg, maar veel zaken zijn gesloten of mensen nemen het advies om voor niet noodzakelijke aankopen niet de deur uit te gaan.

Winkelbezoek in de grote steden lijkt te stabiliseren

Afname supermarktbezoek

Toen half maart 2020 duidelijk werd dat Covid-19 ook Nederland in zijn greep zou krijgen werd er in supermarkten flink gehamsterd. Pas na herhaaldelijke garanties dat de supermarkten goed bevoorraad zouden worden en blijven nam het bezoek aan supermarkten weer af. Dit valt af te lezen aan de ‘winkeltellers’ die in sommige steden worden gebruikt voor statistische doeleinden. Het is afwachten hoe lang de gedeeltelijke lockdown in Nederland moet worden gehandhaafd en of het bezoek aan winkels dan snel weer op het normale niveau zal zijn.

Bron: Het Financieele Dagblad