Winkelbelegger Wereldhave ziet waarde van vastgoed stijgen

20 februari 2024

Vastgoedbelegger Wereldhave rapporteert een einde aan de waardedalingen van zijn Nederlandse winkelcentra, ondanks afschrijvingen in Frankrijk en België, wat resulteert in een totale portefeuillewaarde van ruim €2,1 miljard.

Het winkelcentrum anno 2020 moet een beleving zijn voor de bezoekersNederlandse waarderingen dragen bij aan stijging

De waardevermeerdering van 0,8% van de totale portefeuille wordt voornamelijk gedreven door hogere waarderingen in Nederland, gestimuleerd door verhoogde huurinkomsten als gevolg van inflatie, wat in Nederland volledige huurverhogingen mogelijk maakt.

Strategie van herinvestering

Na eerdere afschrijvingen heeft Wereldhave zijn strategie gewijzigd, waarbij sommige winkelcentra zijn verkocht en opbrengsten zijn geïnvesteerd in de verbouwing van anderen, met als doel diversificatie van huurders, zoals sportscholen en supermarkten, naast detailhandel.

Groeiambities en zoektocht naar investeringen

Met slechts 21 winkelcentra is Wereldhave op zoek naar groei en streeft naar een totale vastgoedportefeuille van €3 miljard tot €3,5 miljard, waarbij het bedrijf vooral buiten Nederland kijkt naar uitbreidingsmogelijkheden in ontwikkelde landen.

Beursprestatie en financiële overwegingen

Ondanks een stijging van de aandelenkoers tot net onder €14, heeft Wereldhave de klap van de coronacrisis niet volledig hersteld, waarbij het aandeel nog steeds met een korting handelt. Het bedrijf moet ook rekening houden met stijgende rentelasten en zoekt naar kapitaal voor mogelijke investeringen, inclusief de uitgifte van nieuwe aandelen en mogelijke overnames.

Bron: fd.nl