Wat wil de nieuwe Singaporese grootaandeelhouder met vastgoedfonds NSI?

13 mei 2024

Het in Singapore gevestigde First Sponsor Group ziet het vergroten van zijn belang in het vastgoedfonds NSI als een strategische kans om zijn vastgoedportefeuille in Nederland uit te breiden. Het bedrijf, dat maandag de grootaandeelhouder van NSI werd, beschouwt de kantorenportefeuille van NSI als complementair aan de zijne, vooral wat betreft de actieve steden.

De transactie, waarbij First Sponsor Group het belang van de Luxemburgse belegger Icamap overnam, resulteerde in een uitbreiding van het belang van First Sponsor Group tot 13,5%, waarvoor €43 miljoen werd betaald.

Uitdagingen voor NSIWie doet het hoogste bod op het hoofdkantoor van ABN Amro

NSI staat voor uitdagingen, met name door de hogere rente die de vastgoedwaarden onder druk zet en een belastingmaatregel die vanaf 2025 van kracht wordt. Als reactie daarop plant NSI vastgoedverkopen ter waarde van minstens €150 miljoen en richt het zich op de Amsterdamse kantorenmarkt en kleinere projecten. De beurskoers van NSI staat onder druk en er zijn zorgen over het beloningsbeleid van het bedrijf, waarbij het nieuwe beleid onlangs werd weggestemd door aandeelhouders.

Plannen van First Sponsor Group

Hoewel First Sponsor Group genoteerd staat aan de beurs van Singapore, heeft het nu een aanzienlijk belang in NSI. Het bedrijf positioneert zich als een langetermijninvesteerder en heeft al geïnvesteerd in vastgoed in Nederland, waaronder de aankoop van de Allianz-toren in Rotterdam en de herontwikkeling van de Dreeftoren in Amsterdam-Zuidoost. Het bedrijf laat echter weinig los over toekomstige plannen, hoewel het zich openhoudt voor verdere investeringen.

Overnameclausule en toekomstperspectief

De verkoopovereenkomst tussen Icamap en First Sponsor Group omvat een overnameclausule die Icamap een premie garandeert als First Sponsor Group binnen achttien maanden een belang van 70% of meer verwerft in NSI. Hoewel First Sponsor Group momenteel niet van plan lijkt om een dergelijk groot belang te verwerven, blijft de toekomst onzeker, en het bedrijf behoudt zijn flexibiliteit voor verdere aankopen.

Bron: fd.nl