Van Wijnen investeert volledige jaarwinst in woningfabriek

19 maart 2024

Bouwonderneming Van Wijnen heeft vorig jaar zijn volledige jaarwinst gebruikt voor de ontwikkeling van een nieuwe woningfabriek in Heerenveen. Dit resulteerde in een nettoverlies van €1 miljoen op een netto-omzet van €1,24 miljard.

Strategie voor industriële woningbouwNederlandse fabrikant bouwt megafabriek voor prefab woningen in Duitsland

Sinds 2016 richt Van Wijnen zich op industriële bouw van woningen en opende vorig jaar een grote fabriek in Heerenveen. Deze fabriek, de grootste in Europa voor woningbouw, leverde het afgelopen jaar 117 woningen af.

Opvoeren van productiecapaciteit

Om de fabriek winstgevend te maken, moet de productie worden opgevoerd. De capaciteit zal dit jaar worden verhoogd naar 1.250 woningen, voornamelijk van het betaalbare segment, bedoeld voor woningcorporaties.

Efficiënte productie met robots

De productie in de fabriek verloopt efficiënt dankzij robotica. Vijftig medewerkers werken aan verschillende onderdelen van een woning, waar robots het zware werk uitvoeren. De bouw begint bij een basisvorm die vervolgens wordt aangevuld met muren, gevels en vloeren.

Toekomstplannen en investeringsperspectief

Van Wijnen streeft ernaar om eind dit jaar vijf woningen per dag te produceren en uiteindelijk de productiecapaciteit te verhogen tot vierduizend woningen per jaar. De investeringen, totaal €150 miljoen, zijn gefinancierd door moedermaatschappij HAL Investments.

Vertrouwen in marktvraag en flexibiliteit

Hoewel sommige bouwbedrijven liever niet investeren in eigen woningfabrieken, is Van Wijnen overtuigd van de vraag naar betaalbare woningen van hoge kwaliteit. Het bedrijf ziet kansen voor groei en is niet bang voor overproductie in dit marktsegment.

Bron: fd.nl