We gaan alleen nog op dinsdag en donderdag naar kantoor

19 oktober 2022

Sinds de uitbraak van corona werd thuiswerken en hybride werken in versneld tempo ingevoerd bij veel bedrijven. Maar ook nu er geen beperkingen meer gelden blijft de kantoorbezetting lager dan vóór corona. Vooral op vrijdagmiddag kun je in veel kantoren het spreekwoordelijke kanon afschieten. Alleen op dinsdagen en donderdagen is er nog sprake van een redelijke bezetting van de bureaus. Op de vrijdagmiddag ligt de bezetting op hooguit 15 tot 20 procent. Dat constateert ook zorgverzekeraar Menzis. De medewerkers werken gemiddeld 50/50 thuis en op kantoor. Het kantoormanagement wordt daarop aangepast. Etages worden gesloten om energie- en schoonmaakkosten uit te sparen. Ook kunnen medewerkers op die manier sneller contact met elkaar leggen.

We gaan alleen nog op dinsdag en donderdag naar kantoor

Minder kantoorruimte nodig

Uit onderzoek van TNO blijkt dat 80% van de werknemers ook nu er geen coronaregels meer gelden vaker thuis wil werken. Vooral kantoorpersoneel en mensen in hogere functies hebben deze voorkeur. Dat betekent dat de kantoorbezetting ook in de toekomst lager zal blijven. Bedrijven kunnen dus gaan nadenken over het inkrimpen van het aantal vierkante meters Webwinkel Bol.com streeft ernaar om de kantoorbezetting evenwichtig te spreiden.

Medewerkers hebben de mogelijkheid om 50/50 te werken. Ze krijgen advies welke werkzaamheden geschikt zijn om thuis te doen en voor welke ze naar kantoor komen. Op kantoor spelen elkaar ontmoeten en creatief inspireren een belangrijk rol. Thuiswerken is voor geconcentreerd werken en virtueel regulier overleg. Medewerkers mogen zelf kiezen wanneer ze op kantoor werken, mits daar maximaal 1 ‘piekdag’ (dinsdag en donderdag) bij zit. Via een online systeem kan een medewerker een werkplek reserveren.

Personeel naar kantoor lokken

In bepaalde sectoren blijft de kantoorbezetting nog achter bij de wensen van het management. Deze bedrijven doen serieus moeite om hun personeel weer naar kantoor te laten komen. Zo wordt er bijvoorbeeld ingezet op een gezonde lunch. Gezonde salades en royaal belegde broodjes moeten het personeel overhalen om een dag op kantoor te werken. Ook worden overleggen bewust op kantoor gepland om elkaar te kunnen zien en spreken. Dat gebeurt dan bij voorkeur op de rustige dagen, de woensdag of de vrijdag.

Naar kantoor om energie te besparen

Sommige bedrijven bespeuren een voorzichtige stijging van het aantal mensen dat naar kantoor komt nu het kouder wordt. Hoewel er geen onderzoek is die dit onderschrijft, kan het zijn dat dit komt door de hogere energieprijzen. Als medewerkers naar kantoor komen, hoeft thuis de kachel immers niet aan.

Bron: NRC