Waterbouwer Van Aalsburg ziet kansen met alternatieve bouwmaterialen

23 juni 2021

Bouwen is een flinke uitdaging de laatste jaren. Er is een tekort aan vakbekwaam personeel en er is een groeiend tekort aan bouwmateriaal. Maar er zijn ook bedrijven die juist kansen zien. Waterbouwbedrijf Van Aalsburg, gerund door enthousiaste broers, zwagers en neven merkt dat ere meer belangstelling komt voor hun alternatieve materialen. De schaarste en stijgende prijzen bieden juist kansen, vinden ze bij Van Aalsburg.

Oeverconstructies uit wilgenhout

Het bedrijf uit Gelderland maakt oeverconstructies die voor een groot deel bestaan uit wilgenhout. Dit wordt door het bedrijf zelf gekweekt. Daarnaast zijn nog andere materialen nodig zoals touw, andere houtsoorten en kunststof. Deze materialen zijn lastig leverbaar, zo erkent directeur Dick van Aalsburg. Het bedrijf probeert de grondstoffen toch voldoende op voorraad te houden door bij meerdere leveranciers bestellingen te plaatsen. We hebben gelukkig voldoende opslagruimte, dus we kunnen grote partijen inkopen als die beschikbaar zijn, aldus Van Aalsburg De stijging van de prijzen in de bouw biedt kansen, zo constateert de directeur. Want die alternatieven waren vroeger te duur, maar komen nu alsnog in beeld.

Waterbouwer Van Aalsburg ziet kansen met alternatieve bouwmaterialen

Inzetten op verduurzaming

Het tekort aan bouwmaterialen zorgt ervoor dat er bij het bouwen vaker wordt gekozen voor alternatieven. Houtbouw zit daardoor flink in de lift De kentering kwam een jaar of vijf geleden, vertelt Van Aalsburg. Toen kwamen steeds meer partijen tot de conclusie dat kunststof toch niet het meest geschikte alternatief was. Vroegen we ons een aantal jaren geleden nog af of ons bedrijf wel zou blijven voortbestaan, nu komt er steeds meer vraag naar onze wilgenproducten voor oeverconstructies en bodembedekking.

CO2 neutrale productie

Veel bouwers hebben last van de stikstofmaatregelen. Bij Van Aalsburg speelt dat veel minder een rol. Ze werken met wilgenhout dat CO2 opneemt. Door gebruik te maken van elektrische bouwmachines en vaartuigen zijn hun projecten in veel gevallen CO2 neutraal. Dit maakt het mogelijk om ook in natuurgebieden te bouwen, daar waar traditionele bouw niet mogelijk is. Opdrachtgevers geven steeds vaker de voorkeur aan dit soort alternatieven. Niet alleen vanwege een tekort aan traditionele bouwmaterialen, maar ook omdat ze zichzelf graag willen profileren als een milieubewuste opdrachtgever. Ook de webshop waar het bedrijf zijn wilgenproducten verkoopt loopt heel goed. Vooral corona heeft daar een belangrijke bijdrage aan geleverd, aldus Dick van Aalsburg.

Bron: Cobouw