Voorstel minister Ollongren om middenhuren te beperken stuit op kritiek

11 juli 2019

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft een wetsvoorstel gepresenteerd waarin zij een zogenaamde ‘noodknop middenhuur’ introduceert. Deze maatregel moet voorkomen dat de huren van woningen met een huurprijs tussen de 700 en 1000 euro per maand in rap tempo stijgen. Vanwege de kritiek vanuit gemeenten en marktpartijen heeft de minister de Tweede Kamer laten weten dat de wet in ieder geval wordt uitgesteld tot het najaar van 2019.

Gemeenten willen striktere maatregelen

De kritiek vanuit gemeenten richt zich er vooral op dat ze de wet niet ver genoeg vinden gaan. Gemeenten willen graag striktere maatregelen die excessieve huurstijgingen in het middensegment moeten voorkomen. Ollongren stelt in de wet voor dat de huur maximaal 6% van de WOZ waarde mag bedragen. Bovendien geldt de wet alleen voor woningen tot een WOZ waarde van 300.000 euro. Maar als de huur van zo’n woning maximaal 6% mag bedragen dan kan de huur dus stijgen tot 1.500 euro per maand, waarmee het geen middenhuur woning meer is.

Vastgoedbeleggers vrezen verlies van rendement

Als de huurprijs wordt gekoppeld aan de waarde van een woning bekent dat volgens vastgoedbeleggers een groot risico op verlies van rendement. Dat zal er dan toe leiden dat zij zich terugtrekken. Verhuurders worden dan gedwongen hun vastgoed te verkopen, waardoor er weer minder huurwoningen beschikbaar komen. Als er minder huuropbrengst binnenkomt, heeft dat bovendien gevolgen voor de renovatie van woningen en de verduurzaming. Waar het kabinet ook op hamert in het kader van het Klimaatakkoord. Het wordt dus afwachten of de minister in het najaar van 2019 met een gewijzigd plan komt.

Bron: Het Financieele Dagblad