Voorbij Prefab maakt beton dat bij de productie 35% minder CO2 uitstoot geeft

1 november 2020

Het Amsterdamse bedrijf Voorbij Prefab heeft een belangrijke innovatie gedaan. Er is een prefab beton ontwikkeld dat tijdens de productie voor 35% minder CO2 uitstoot zorgt dan gewoon beton. Voorbij Prefab verwacht dat het product nog in 2020 op de markt kan worden gebracht. Dit biedt een belangrijke stap voorwaarts voor het duurzamer bouwen. Voorbij Prefab levert jaarlijks 1.500 woningcasco’s. Deze worden vanaf nu met dit nieuwe beton gemaakt. Daarna zal ook de fabricage van transformatorstations en heipalen worden omgezet naar het nieuwe prefab beton.

Beton produceren is zeer milieubelastend

Voor de productie van normaal beton is een grote hoeveelheid cement nodig. Vooral met maken van cement geeft een hoge CO2 uitstoot. Natriumsulfaat is het ‘geheim’ van het prefab beton. Door dit aan het beton toe te voegen is minder cement nodig. En aangezien juist de productie van cement milieubelastend is, wordt met dit product een beter resultaat bereikt. Niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere landen, wordt nog steeds heel veel beton gebruikt bij het bouwen. Deze innovatie levert dus een belangrijke bijdrage aan verbetering van het milieu.

Voorbij Prefab maakt beton dat bij de productie 35 procent minder CO2 uitstoot geeft

5 Miljoen kubieke meter beton per jaar

Van al het gebruikte beton in Nederland wordt zo’n 5 miljoen m3 prefab gemaakt. De rest, 7,5 miljoen m3, wordt in vrachtwagens naar de bouwplaatsen gereden en ter plaatse verwerkt. Ook voor deze categorie wordt overigens gezocht naar manieren om het milieuvriendelijker te produceren. Het prefab beton dat nu beschikbaar is wordt vooral gebruikt voor muren van huizen.

De vinding wordt vrij beschikbaar gesteld

Het bijzondere aan de vinding van het prefab beton is dat er geen patent op wordt aangevraagd. Dat betekent dat ook andere producenten hun beton op deze manier kunnen gaan maken. Als bedrijven het ‘betonrecept’ willen hebben, staat daar tegenover dat er wordt samengewerkt om het beton nog duurzamer te maken. Hiermee wil Voorbij Prefab een brede bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen. Of er interesse is voor samenwerking zal de toekomst moeten uitwijzen, twee benaderde concurrenten hadden hiervoor vooralsnog geen belangstelling.

Bron: Het Financieele Dagblad