Verschillen in huizenprijzen binnen gemeente blijft groot

6 september 2021

Er zijn nog steeds grote verschillen in huizenprijzen in wijken binnen een stad zo blijkt uit onderzoek van Calcasa. Het kan soms een groot verschil maken in welke wijk van een bepaalde stad of dorp je een huis wilt kopen. Dit verschil bedroeg in 2009 gemiddeld 44%. In 2021 komt het verschil uit op 41%. Een woning is in de duurste wijk dus ruim 40% duurder dan in de goedkoopste wijk. Soms zijn de verschillen zelfs extreem groot. Dit is vooral aan de orde bij steden die te maken hebben met achterstandswijken.

Verschillen in huizenprijzen binnen gemeente blijft groot

Woningprijs vier keer hoger

In Den Haag betaal je voor een koopwoning in de wijken Duttendel en Westbroekpark gemiddeld 865.000 euro voor een koopwoning. In de wijk Transvaalkwartier ligt de gemiddelde woningwaarde op slechts € 205.000. Kijkend naar de grootste steden in Nederland dan concludeert Calcasa dat de huizen in 9 van die steden in de duurste wijken twee keer zoveel waard zijn als in de goedkoopste buurten. Het verschil is weliswaar iets kleiner dan in 2009 in sommige gevallen maar niettemin nog steeds erg groot. Kijkend naar de provincies zijn er wel significante verschillen. In Friesland zijn de verschillen in huizenprijzen per wijk het kleinst. Maar wie in Noord- of Zuid-Holland een huis wil kopen heeft soms te maken met prijzen die in de duurste wijken 7 keer hoger zijn dan in de goedkoopste wijk.

Huizenprijzen blijven fors stijgen

De prijzen van koopwoningen blijven fors stijgen. Over het tweede kwartaal van 2021 bedroeg de stijging ruin 12%. In juli werd de hoogste stijging in 20 jaar gemeten, ruim 16%. Er waren een paar uitschieters, in Loppersum in Groningen maar ook in het chique Blaricum steeg de prijs van een koophuis met iets meer dan 17% in het tweede kwartaal van 2021. Experts verwachten voorlopig nog geen stabilisatie laat staan een daling van de woningprijzen.

Bron: Het Financieele Dagblad