Verbod tijdelijke verhuur woningen geen gelopen race na draai BBB

8 november 2023

Het voorgestelde verbod op tijdelijke huurcontracten voor woningen is nog niet zeker, aangezien de BBB-fractie in de Eerste Kamer zich tegen het initiatiefwetsvoorstel keert, ondanks eerdere steun in de Tweede Kamer. Het CDA, dat het verbod aan een meerderheid kan helpen, heeft ook grote twijfels.

Draai van BBB en zorgen van CDAHuren in de vrije sector blijft onveranderd duur

BBB-senator Eric Kemperman noemde de draai van zijn partij “voortschrijdend inzicht” en bekritiseerde het voorgestelde verbod als “symptoombestrijding, niet eerlijk voor verhuurders, en onuitvoerbaar.” Het CDA deelt zorgen over de impact op mkb’ers met enkele huurwoningen en pleit voor voldoende ruimte voor uitzonderingen om een verdere afname van het aanbod van huurwoningen te voorkomen.

Initiatiefwet PvdA en ChristenUnie

Partijen willen tijdelijke huurcontracten ontmoedigen en vaste contracten bevorderen om onzekerheid bij huurders te verminderen. Bezorgdheid bestaat over de impact op kleine vastgoedbeleggers en de pensioenen van mkb’ers met huurwoningen.

Uitzonderingen in het voorstel

Het wetsvoorstel bevat uitzonderingen voor specifieke doelgroepen, zoals studenten en mensen die tijdelijk in het buitenland werken. CDA wil verdere garanties, met name voor studenten die niet op een campus wonen.

Zorgen Minister De Jonge

Minister De Jonge begrijpt de zorgen over de stapeling van maatregelen voor verhuurders en kondigt aanpassingen aan in de Wet betaalbare huur. Overdrachtsbelasting wordt als doorgeschoten beschouwd en zal worden herzien.

Besluit CDA bepalend voor meerderheid

Het CDA beslist volgende week of het de initiatiefwet in de Eerste Kamer steunt. Als zij, net als de BBB, draaien, verliest het wetsvoorstel waarschijnlijk de steun van JA21 en ontbreekt een meerderheid. Dit ondanks de eerdere steun in de Tweede Kamer. De stemming staat gepland voor volgende week dinsdag.

Bron: fd.nl