Verbeter het klimaat op kantoor met planten

2 februari 2021

De klimaatverbetering op kantoor is een hot item sinds de uitbraak van het coronavirus in 2020. Met name de luchtkwaliteit staat ter discussie vanwege de verspreiding van aerosolen die het virus mogelijk kunnen meedragen en op die manier meters ver kunnen verspreiden. Voorstanders van planten op kantoor zien nu duidelijk positieve effecten in bedrijven die veel aandacht besteden aan planten in de werkruimtes.

De positieve invloed van planten

We weten al langer dat planten de lucht zuiveren. Dit doen bomen buiten ook, ze halen heel wat CO2 uit de lucht. Maar planten doen meer dan dat. Ze dragen bij aan klimaatverbetering op kantoor doordat ze volgens bepaalde deskundigen ook zorgen voor minder stress en daardoor meer productiviteit en creativiteit. Sommigen claimen zelfs dat herstel na ziekte sneller gaat in een kantoor waar planten staan. Dat mensen zich in een natuurlijke omgeving goed voelen is logisch, zo concluderen wetenschappers. Pas de laatste pakweg 100 jaar werken we veel binnen op kantoor. Daarvóór was ons werk in veel gevallen buiten te vinden. Op het land, op het water of in de bossen.

Verbeter het klimaat op kantoor met planten

Gezonde lucht beperkt de verspreiding van corona

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat droge lucht, zoals die vaak voorkomt in kantoren, ongezond is. Nu blijkt uit nadere studies eveneens dat het coronavirus zich gemakkelijker verspreidt als de lucht te droog is. Wetenschappers claimen dat de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 moet liggen om verspreiding van corona te beperken. Deze waarde kan gemakkelijker worden bereikt door het plaatsen van minimaal 1 plant op 2 medewerkers in een kantoorruimte.

Het effect is groter bij meer bladoppervlak

Als je planten uitkiest voor de klimaatverbetering op kantoor, kies dan voor planten met een groot bladoppervlak. Deze kunnen een prima bijdrage leveren aan de luchtzuivering op kantoor. Een kantoorboom is ook een prima optie als je er de ruimte voor hebt. Natuurlijk moeten de coronamaatregelen zoals afstand houden en regelmatig je handen wassen gewoon nageleefd blijven worden. Maar met planten op kantoor creëer je een gezondere omgeving voor alle medewerkers.

Bron: Facilitair Journaal