Veranderingen die straks het nieuwe normaal worden

11 mei 2020

Ben Tiggelaar heeft zich als columnist van NRC eens gebogen voor veranderingen die na de coronacrisis zullen blijven. Zo kwam hij tot vier zaken op zijn verlanglijstje die straks ook na het nieuwe normaal zullen blijven bestaan.

Thuiswerken en samenwerken

Het gebruik van software en apps zoals Zoom, Teams, Skype en Facetime is in korte tijd gemeengoed geworden. Online vergaderingen zijn nu zo normaal, dat het lijkt alsof het nooit anders is geweest. Zo hebben we snel geleerd wat dit wel en niet oplevert. Voor sommigen was dit al jaren gebruikelijk. Voor anderen zal dit ook na de crisis voor altijd zo blijven. Al zal samenkomen soms nog belangrijk zijn.

De nieuwe autonomie

Door de vele uren die gezinnen thuis hebben moeten besteden, is flexibiliteit van jezelf en collega’s gevraagd. Er is op die manier toch wel heel veel werk gedaan. Wanneer straks alles weer terug bij het oude is, wordt het lastig deze nieuwe autonomie op te geven. Dit zal dus veel nieuwe manieren van werken met zich meebrengen. Bedrijven moeten medewerkers hierin de ruimte geven.

Veranderingen die straks het nieuwe normaal worden

De rol van het netwerk

Over het algemeen geldt dat het sterkste netwerk de crisis het best overleeft. Wie meer kennis deelt, plannen maakt en experimenteren niet in de weg staat, zal sterke relaties opbouwen. Dit zal nu meer dan ooit van belang zijn.

Wat is professionaliteit?

Als er iets duidelijk is geworden, dan is het dat de schijn ophouden wel heel lastig is in tijden van corona. Videovergaderingen laten beter dan ooit zien wie je bent en hoe je thuissituatie is. Dit betekent dus ook dat menselijker gedragen op de werkvloer meer een plek zal krijgen. Wat tot voor kort doorging voor professioneel, ziet er nu eerder uit als toneelspel.

Bron: NRC.next