Vastgoedverhuurders zijn niet blij met de huurprijsplannen van het kabinet

19 april 2022

Het kabinet Rutte IV is van plan om de huurprijzen in de vrije sector aan banden te leggen. Verhuurders vrezen dat verhuur van woningen dan niet meer rendabel is. Beperking van de huurprijs komt bovenop eerdere maatregelen van het kabinet en de inflatie die anno 2022 enorm hoog is. Arnoud Vlak, manager bij Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere vastgoedbeleggers, vreest dat als de plannen van het kabinet doorgaan veel huurwoningen worden verkocht. Mensen die om welke reden dan ook geen huis kunnen of willen kopen en niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning vallen daardoor tussen wal en schip.

Beperking van de huurverhoging

Minister De Jonge wil dat hij de bevoegdheid krijgt om vanaf 2023 een maximum te stellen aan de huurverhoging. Deze kan dan op maar ook onder het inflatiepercentage liggen. De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft deze bevoegdheid nu alleen voor sociale huurwoningen. Eerder besloot de Tweede Kamer dat de huren in de vrije sector tot 2024 niet meer mogen stijgen dan de inflatie plus 1 procentpunt. De Jonge wil dit dus nu verder beperken. Deze stap wordt genomen omdat de inflatie ongekend hoog is. In de periode december 2021 tot april 2022 bedroeg de stijging al 5,4%. Vooral linkse partijen in de Tweede Kamer dringen aan op maatregelen om huurders te beschermen tegen exorbitant stijgende huurprijzen in de vrije sector.

Vastgoedverhuurders zijn niet blij met de huurprijsplannen van het kabinet

Verhuurders hard getroffen

Vastgoed Belang stelt dat verhuurders nu al fors worden getroffen met maatregelen. De overdrachtsbelasting bedraagt nu al 8% en gaat vanaf 2023 omhoog naar 9%. Daarnaast moet er over een woning die voor de verhuur is bedoeld meer belasting worden betaald op basis van de waarde van de woning. Dit zal onherroepelijk leiden tot een daling van het aantal beschikbare huurwoningen in de vrije sector, zo waarschuwt de belangenclub. Er wordt ook tegengas gegeven, onder andere van de Woonbond. Die is van mening dat al dit jaar een beperking moet worden doorgevoerd op de huurstijging, zeker als de woning niet aan de hedendaagse eisen voldoet.

Bron: Het Financieele Dagblad