Vastgoedmagnaat Benko’s val van de piste

8 april 2024

In het Oostenrijkse Oberlech trok de naam van René Benko deze winter de aandacht. De voormalige miljardair achter het ineenstortende vastgoedimperium Signa heeft een luxe chalet genaamd ‘Chalet N.’ direct aan de skipiste, vernoemd naar zijn vrouw Nathalie.

Luxe in de BergenWie doet het hoogste bod op het hoofdkantoor van ABN Amro

Op een hoogte van 1.660 meter worden gasten hier verwend met een verblijf van enkele tonnen per week. Een gastronomische ervaring met wienerschnitzel en champagne, omringd door muziek van een dj. Na een ‘sensuele’ wellnesssessie kunnen gasten hun hoofd rusten op kussenslopen met hun initialen.

Schadenfreude en financiële achtergrond

Hoewel Benko en zijn familie het chalet voornamelijk bezetten, ontving het toch meer dan een miljoen euro aan coronasteun. Dit leidde tot schadenfreude bij het Oostenrijkse volk. Ondanks een strafrechtelijke veroordeling wegens fraude in 2012, slaagde Benko erin kapitaal op te halen bij diverse grote namen in de industrie en financiële wereld.

Ineenstorting van het imperium

Toen de rente vorig jaar steeg, stortte het imperium van Benko in. De schulden bleken aanzienlijk hoger dan eerder voorgesteld aan kredietverstrekkers. Bewindvoerders werken aan herstructurering, in de hoop 30% van de erkende vorderingen te kunnen innen door de verkoop van prestigieus vastgoed.

Nederlands juridisch onderzoek

De ondergang van Signa Sports United, een Nederlandse vennootschap in de groep, heeft mogelijk juridische gevolgen in Nederland. De Ondernemingskamer beval een onderzoek naar deze vennootschap.

Onzekerheid en mogelijke verborgen kapitalen

Het vermogen van Benko lijkt onduidelijk, met zelfs de familiestichting die uitstel van betaling moest aanvragen. Een belangrijk deel van het vermogen zat in de ingestorte moedermaatschappij Signa Holding. Benko lijkt zich te hebben teruggetrokken, met geruchten dat zelfs het beveiligde chalet op het punt staat verkocht te worden.

Bron: fd.nl