Vastgoedbedrijf Proprt Homes hoopt op doorstart met nieuwe financiers

9 januari 2023

Het idee achter Proprt Homes is heel sympathiek. De vastgoedonderneming koopt woningen die vervolgens worden verhuurd aan starters. Zij krijgen op een bepaald moment de mogelijkheid de woning te kopen. Maar nu heeft het bedrijf uitstel van betaling aangevraagd. De problemen ontstonden toen Proprt Homes meerdere van de door hen gekochte woningen niet kon betalen. Het gaat om panden in onder andere Amsterdam en Utrecht. Er zouden moeilijkheden zijn met de opkoopregeling die gemeenten hanteren. Proprt Homes claimt dat zij daarvan zijn vrijgesteld, maar daaraan wordt getwijfeld door geldverstrekkers.

Enthousiast ontvangen

Het idee van oprichter Charlotte Marell achter Proprt Homes werd aanvankelijk enthousiast ontvangen. Een ‘fris alternatief voor de huisjesmelker’ noemde Quote het bedrijf van de 22-jarige ondernemer. Zij kocht woningen aan die werden verhuurd aan starters. Die krijgen dan vervolgens de kans om op een bepaald moment het huis te kopen. De betaalde huur wordt daarbij in mindering gebracht op de verkoopprijs. Die wordt al bij de start van het huurcontract afgesproken. De winstmarge voor het bedrijf komt uit de overwaarde van de woning. Maar nu staan de zaken er een stuk minder rooskleurig voor. Meerdere makelaars hebben het bedrijf officieel in gebreke gesteld. Aangekochte woningen werden niet afgenomen en gemaakte afspraken niet nagekomen.

Vastgoedbedrijf Proprt Homes hoopt op doorstart met nieuwe financiers

Aankoop van panden met crowdfunding

Om te kunnen starten haalde Proprt Homes geld op via crowdfundng en geldschieters. Met dit kapitaal werden in 2022 woningen gekocht. Dit kon zonder voorbehoud van financiering, want het geld was immers beschikbaar. Dat gaf het bedrijf een voorsprong bij andere gegadigden. Investeerders werden gelokt met de bewering dat het bedrijf is vrijgesteld van de opkoopbescherming die veel gemeenten inmiddels hebben ingevoerd. Meerdere makelaars hebben eigenares Marell inmiddels in gebreke gesteld. Een makelaar uit Amsterdam klaagt dat zij niet kwam opdagen bij de overdracht van een woning in Amsterdam. Die is eigendom van een jong stel dat inmiddels al een ander huis had gekocht. Zij komen nu in ernstige financiële problemen, aldus de makelaar.

Tijdelijk bestuurder

Het bestuur van Proprt Homes is inmiddels overgenomen door de vader van Charlotte Marell, Grignon Marell. Marell senior is fiscalist in Bilthoven en probeert nu voor zijn dochter orde op zaken te stellen. Hij probeert in contact te komen met de gemeenten waar woningen zijn aangekocht om te achterhalen of de vrijstelling van de opkoopregeling inderdaad klopt. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat er sprake is van vervalste stukken, aldus Marell, maar helaas ben ik nog steeds niet door de gemeente teruggebeld. Charlotte Marell ging in zee met Matching Capital, een platform voor vastgoed investeerders.

De kosten die in rekening werden gebracht, 20% afsluitprovisie en 10% rente waren fors. Ondanks het advies om hier niet mee akkoord te gaan deed Charlotte dit wel. Daarnaast zijn er volgens Marell Sr. Ook fouten gemaakt door betrokken makelaars. Naar aanleiding van het verzoek om uitstel van betaling heeft de rechter een bewindvoerder aangesteld. Die gaat onderzoeken of het bedrijf zijn activiteiten kan voortzetten.

Bron: Het Financieele Dagblad