Vakantiewoningen zijn populair als investering bij Nederlanders

6 augustus 2022

Sinds de uitbraak van corona werd 1,6 miljard euro aan particuliere investeringen in vakantievastgoed uitgegeven. Dit geld werd gestoken in de aankoop van bestaande vakantiewoningen maar ook in grond met een recreatieve bestemming. Uit onderzoek door Het Financieele Dagblad en het Kadaster blijkt dat de markt zo goed als verdubbeld is. Het feit dat vakantie in eigen land weer populair werd door de reisbeperkingen heeft hier zeker toe bijgedragen.

Gebrekkige regelgeving is risico voor criminele praktijken

Omdat de handel in vakantievastgoed nog vrij nieuw is, ontbreekt het grotendeels aan regelgeving. Dit geeft een risico voor witwassen en andere criminele beïnvloeding op de particuliere investeringen in dit soort woningen. De Universiteit Utrecht doet onderzoek naar witwaspraktijken bij de handel in vakantievastgoed en noemt de ontwikkelingen ‘zorgelijk’. Joras Ferwerda is één van de onderzoekers. Bewoners van een vakantiewoning worden hooguit gecontroleerd in hun doen en laten door een parkbeheerder, en niet door een wijkagent, zo stelt Ferwerda. Het beeld van het Kadaster is overigens niet compleet. Stacaravans en chalets die op gehuurde grond staan worden immers niet geregistreerd en zijn ook zeer gewild bij criminelen.

Vakantiewoningen zijn populair als investering bij Nederlanders

Een bredere doelgroep heeft interesse

Voorheen lag de interesse voor de aankoop van een vakantiewoning vooral bij gepensioneerden. Sinds corona is de doelgroep uitgebreid naar jonge gezinnen en investeerders. De gemiddelde leeftijd van kopers van een vakantiewoning ligt daardoor nu rond de 40 jaar. Verhuurders zien mogelijkheden om de regulering op de huurmarkt te omzeilen. Het puntensysteem, dat minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting wil invoeren voor een deel van de vrije sector, wordt niet van toepassing voor vakantiewoningen.

Zo’n 80% van de vakantiewoningen die bij de notaris worden verkocht betreft particuliere investeringen. Naast deze fors toegenomen particuliere belangstelling voor vakantiewoningen waren er ook grote investeringen van investeringsmaatschappijen. Een Duitse investeerder kocht voor ruim 1 miljard euro vakantiewoningen op Nederlandse parken van centerParcs. Een Amerikaanse en Nederlandse investeerder staken geld in exploitanten Roompot en Europarcs. Zij kochten echter geen woningen maar een belang in het bedrijf met het oog op exploitatiemarges.

Bron: Het Financieele Dagblad