UV-C lampen in de strijd tegen het coronavirus

27 augustus 2020

Het RIVM adviseert om ruimtes waar meerdere mensen samenkomen goed te ventileren om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Daar waar ventilatie niet mogelijk is kunnen lampen met UV-C licht een oplossing bieden. Producent Signify verwacht een omzetgroei van zo’n 300%. Er zijn immers ruimtes waar niet goed geventileerd kan worden. Soms kunnen de ramen niet open, soms alleen op een kier in verband met de veiligheid. In dit soort ruimtes kunnen deze lampen de oplossing bieden.

Enorm gestegen vraag naar UV-C lampen

De UV-C lamp die virussen doodt waaronder ook het coronavirus, is ontwikkeld door GLA, een klein familiebedrijf in Enkhuizen. Toen de vraag naar deze lampen explodeerde, zocht directeur Jeroen ter Stege contact met zijn lampenleverancier Signify. Deze nam zijn bedrijf over en inmiddels wordt bekeken hoe de productie flink kan worden opgeschroefd. Voorheen werden gemiddeld zo’n 2.000 van dit soort lampen per jaar verkocht, vooral aan zorginstellingen, nu blijven de aanvragen maar binnenstromen. Kerken, supermarkten, sportscholen, allemaal willen ze weten of deze lampen voor hen een oplossing kunnen bieden en zo ja, wanneer ze geleverd kunnen worden.

UV-C lampen in de strijd tegen het coronavirus

Multifunctioneel toepasbaar op diverse plaatsen

Het UV-C licht is schadelijk voor de huid en ogen van mensen. Maar bij GLA werd een lamp ontwikkeld met een armatuur die veilig kan worden gebruikt omdat het licht alleen horizontaal wordt verspreid. UV-C licht beschadigt de bacterie waardoor deze onschadelijk wordt en er slechts een stofdeeltje overblijft. De lampen kunnen aan het plafond worden gehangen, maar het is ook mogelijk om een UV-C lamp op een rondrijdende robot te bevestigen, die zijn ronde doet door een verzorgingstehuis of ziekenhuis. De toepassing van UV-C licht is niet nieuw. Het wordt al tientallen jaren gebruikt om water te reinigen of voorwerpen of oppervlaktes. De lampen geven een blauw schijnsel, maar dat is niet functioneel voor het reinigingsproces, het blauwe licht is alleen toegevoegd om de gebruiker te laten zien dat de lamp aan is.

Ook na corona zijn UV-C lampen toepasbaar

Signify verwacht een enorme groei in de verkoop van UV-C lampen. Andere toepassingen zijn ook mogelijk, zoals het doden van virussen in bijvoorbeeld een toiletruimte. De ruimte afsluiten en enkele minuten de lamp aanzetten is voldoende om de kans op een besmetting via het toilet enorm te verkleinen. Ook andere bedrijven hebben inmiddels de werking van UV-C lampen ontdekt. Gezien de enorme toename van de vraag zullen de bedrijven elkaar waarschijnlijk niet uit de markt concurreren.

Bron: NRC Next