Tweehonderd containerwoningen moeten woningnood in Hengelo een handje helpen

13 februari 2023

Niet alleen in de Randstad, ook in de regio Hengelo is woningnood. Daar wil de gemeente nu iets aan doen. Op het terrein van een voormalig ROC moeten tweehonderd containerwoningen worden gebouwd. Deze tijdelijke woonunits mogen maximaal 10 jaar blijven staan. Ze zijn bedoeld voor ‘spoedzoekers’ en studenten.

Gezamenlijke voorzieningen

Er komen gezamenlijke voorzieningen zoals een grote huiskamer en gezamenlijke keuken. Daarnaast krijgt het complex een gemeenschappelijke binnentuin. De woningen die niet op de begane grond zijn gesitueerd krijgen een balkon. Het project wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met de gemeente Hengelo en woningcorporatie Welbions. In overleg met omwonenden wordt er beplanting op de gevels aangebracht. Het project moet op die manier een bijdrage leveren aan het leefbaar houden van dit deel van Hengelo. Het plaatsen van de units neemt slechts enkele weken in beslag omdat deze prefab worden aangeleverd. Daarna moeten er nog gevels en balkons worden geplaatst. De éénpersoons studio’s hebben een oppervlakte van 28 vierkante meter. Er is een woon- en slaapgedeelte, een badkamer en keuken en buitenruimte.

Tweehonderd containerwoningen moeten woningnood in Hengelo een handje helpen

Beperkt bereik voor mobiele telefoons

Toekomstige bewoners moeten wel rekening houden met een minpuntje: Het bereik van mobiele telefoons is slecht. De constructie bevat namelijk veel metaal en dat is funest voor het signaal van de antennes van providers. Internet werkt wel prima, dus bellen via internet, zoals via Whatsapp, kan wel gewoon. De bewoners hoeven ook niet veel te investeren aan de inrichting. Op de vloer ligt zeil en in de keuken staat een koelkast en is een kookplaat aanwezig. De ramen zijn voorzien van gordijnen. Honderd van de studio’s worden verhuurd aan jonge mensen tussen 18 en 30 jaar die met spoed woonruimte zoeken. Inwoners van Hengelo en Borne krijgen daarbij voorrang.

Een aantal van de woningen is bedoeld voor statushouders. Internationale studenten aan de Universiteit Twente kunnen ook in aanmerking komen voor een woning. Daarnaast is een aantal van de woningen beschikbaar voor mensen die vanwege een verbroken relatie met spoed op zoek zijn naar onderdak. Bewoners die vanuit Jeugdzorg of maatschappelijk werk gehuisvest worden krijgen begeleiding om mogelijke overlast te voorkomen. Het is de bedoeling dat de eerste bewoners in de lente van 2023 hun nieuwe onderkomen kunnen betrekken.

Bron: Cobouw