Na twee jaar corona lockdowns gaan we weer massaal shoppen

1 augustus 2022

Winkelvastgoedbelegger Wereldhave ziet een duidelijke trend: we gaan wee shoppen na twee jaar lockdowns en andere beperkingen die winkelen onmogelijk of een stuk minder leuk maakten. Wereldhave maakte de halfjaarcijfers over 2022 bekend. Hieruit blijkt dat het winkelbezoek in Nederland weer op het niveau ligt van vóór corona, in België bijna. Ook de omzetten van de ondernemers zijn weer gestegen.

Onzekere tijden

Ondanks deze gunstige ontwikkelingen houdt Wereldhave rekening met minder positieve factoren. De oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie kunnen een negatieve invloed hebben op het koopgedrag van mensen. Het consumentenvertrouwen in Nederland is daardoor historisch laag. Voor het eerst in jaren hoefde Wereldhave niet af te waarderen op het vastgoed in Nederland en België.

10% minder huurinkomsten.

Ondanks het stijgend winkelbezoek daalden de huurinkomsten van Wereldhave over het eerste halfjaar van 2022 met 10%. Dit wordt mede veroorzaakt doordat het bedrijf vier van zijn zes winkelcentra in Frankrijk verkocht. De huurinkomsten in Nederland en België bleven nagenoeg gelijk. Bij nieuwe contracten werd de huur soms licht verhoogd.

Na twee jaar corona lockdowns gaan we weer massaal shoppen

Multifunctionele centra

Wereldhave wil de strategie de komende jaren verder omgooien. Het bedrijf wil zich volledig terugtrekken uit Frankrijk, ook de laatste twee winkelcentra daar worden verkocht. In Nederland werd ook een aantal winkelcentra afgestoten. Om het winkelbezoek in de resterende locaties te verhogen worden deze in de komende jaren omgebouwd tot multifunctionele centra. Het zijn dan niet alleen meer plaatsen waar je je boodschappen kunt doen of kunt shoppen. Naast winkels kunnen bezoekers ook terecht bij horeca, de sportschool of zorg zoals een tandarts of fysiotherapeut. Op die manier is Wereldhave minder afhankelijk van winkels, die het risico hebben failliet te gaan waardoor ineens meerdere filialen sluiten.

Winstverwachting blijft overeind

Wereldhave verwacht voor 2022 de winst per aandeel te handhaven op €155-1,65 per aandeel. De winstverwachting voor 2023 staat op 4 tot 6%. De loan to value lag iets hoger dan eerder, maar dit was volgens het bedrijf het gevolg van het uitkeren van dividend aan de aandeelhouders. De verwachting is dat het percentage eind de 41% ligt zoals eind 2022.